Jag tror vi var nio år, och vi ville ju bara skämta. Det hade varit fisk till middag hemma. En stor sak som gräddats i ugnen och sen ätits upp in till minsta ben. Det var bara det att skinnet såg helt orört ut när middagen var över.

Min kompis och jag upptäckte att om man la ihop det igen såg det ut som om man inte tagit minsta tugga av fisken. Nja, lite mager var den kanske. Om man inte bättrade på den lite förstås …

Under stort fniss
skred vi till verket, och på tio minuter hade vi gjort en extreme fisk makeover. Ha! En nyfångad, nygräddad jättefisk, trind och vacker, fylld av allehanda kryddor och blad. Vi gick till grannen och kunde knappt hålla oss för skratt när vi stolt presenterade den något knöliga presenten. Förklarade att vi fått en fisk över och undrade om de ville ha. Lite förvånade var vi allt när de bara tackade och tog emot. Och kanske lite besvikna över att vi inte fick vara med när de skulle upptäcka skämtet.
Jag har förträngt de vidare detaljerna, men på något sätt hann historien i kapp oss. Det visade sig att grannen hade serverat fisken till middag och först vid sittande bord upptäckt hur det låg till. Och de tyckte inte att det var det minsta roligt.

Jag hoppas att
deras smak för fisk inte tog slut den dagen. Själv älskar jag fisk mer och mer för varje år. Men det är inte en helt okomplicerad kärlek nu för tiden. Många tycker till exempel att det är svårt att hitta alternativ till den hotade torsken. Vår reporter Malin Eriksson tog med sig Isabella Lövin på en köprunda (se sidan 50 i nya numret av Allt om Mat). Isabella fick Stora journalistpriset i höstas för sin bok Tyst hav som handlar just om utfiskningen. Och hon vet precis hur man ska hitta rätt i fiskdisken!

Katrin Alström

chefredaktör för Allt om Mat.