Här är expertpanelens bästa kräftminnen.

Till vänster på bilden:

Leif Pagrotsky, 56, socialdemokratisk politiker:
– Härom året var jag ute och fisk-ade insjökräftor med en kompis och fick 99 kräftor första natten. Och så kalas dagen efter.

Linda Kallin, 30, restaurangchef:

– Stämningen kring kräftfisket utanför Köping där jag växte upp är något jag aldrig glömmer. Och kräft-festerna i augustimörkret med många kulörta lyktor.

Claes Salomonsson, 52, PR-konsult:
– När jag var nygift ville jag imponera och kokade om frysta kräftor i egen lag, men hade i tre, fyra deciliter salt i stället för 3/4 deciliter. Ingen succé.

Tone-Lise Ploman, 51, ekonom:
– Hemma i Norge är insjökräftor mest en angelägenhet för dem som har egna vatten. Men jag har lärt mig att älska både den svenska seden och smaken.

Lasse Råde, 56, reporter, Expressen:
– Insjökräftan är en riktig läckerhet. Att få ut en tumnagel med riktigt gult och kladdigt smör från kräfthuvudet är så nära gourmeternas paradis man kan komma.

Till höger på bilden:

Eva Holmquist, 58, enhetschef:
– Jag hoppas att jag inte har upplevt det bästa kräftminnet än, för det blir bara trevligare för varje ny säsong, med stämningen och den goda smaken.

Fredrik Eriksson, 45, kock/krögare:

– Barndomens och tonårens fiskafänge där vi håvade in massvis med svenska kräftor, kokade dem och hade kräftkalas kvällen därpå.

Christine Salomonsson, 48, informatör:

–  Vi drogs ut på ”tjuvfiske” vilket slutade med att markägaren sköt efter oss med hagelgevär. Sen fick vi veta att allt var en noga planerad bluff.

Curt-Eric Holmqvist, 60, programchef:
– Jag minns ett bröllop där det firades med mängder av insjökräftor. Vid bordet satt en gubbe som åt kräftorna hela, med skal och allt.

Gabriel Vornanen, 24, kock, krögare:

– Som barn i Bergslagen fiskade jag ofta. Alltid lika spännande att lägga tinorna på kvällen och vittja dem när de var fulla av krypande kräftor.

 

NUVARANDE Expertpanelens bästa kräftminnen
NÄSTA Årets största kräfttest!