Två italienare och två fransoser sticker ut som Allt om Mat:s vingrupps personliga favoriter. Och bland frågetecknen finns vin på tetra och gamla hyllvärmare.

Mischa Billing "Min favorit kommer från Frankrike"

 • Min personliga favorit: Det vita bordeauxvinet Château Larrivet Haut-Brion 2007 (96802), Frankrike, 329 kr. Struktur, balans och komplexitet är ypperligt. För några år sedan blev jag bjuden på detta vin av Malmös stora vinprofil Calle Rogmark. Då var årgången 1939 och vinet helt briljant. Och då stod det ändå mot storheter som Haut-Brion 1966, Léoville 1870 och Croft Vintage Port 1927.
 • Årets vinland: Tyskland. Jag är oerhört förtjust i hur de idag gör sina vita kvalitetsviner. Känns som de alltmer släpper sin gamla identitet med att göra trams-viner i färgglada flaskor, i form av något djur och med ett engelskt namn. Det har skett ett stort generationsskifte bland Tysklands vinmakare, och många av de unga vinmakarna är skoningslösa kvalitetsfreaks, och det är så underbart bra. Det visar att vin är kultur.
 • Årets frågetecken: Varför Systembolaget endast ser vin som ekonomi och inte kultur.
 • Trend på frammarsch: Goda fylliga men tyglade röda viner från Argentina. Välgjorda med både personlighet och finess. Fylliga röda viner som inte är sönderkoncentrerade buljongsoppor, utan som har elegans, lätthet och friskhet – sköna och behagliga viner.
 • Vinet jag var ensam (i vingruppen) om att gilla: I år uppstod aldrig detta.
 • Följ Mischas vinblogg här hos oss

Magnus Waern: "Min favorit kommer från Italien"

 • Min personliga favorit: Det blir Barolo Bric dël Fiasc 2005 (98840), Italien, 699 kr från Paolo Scavino. Det är galet ungt i dagens läge men innehåller så mycket spännande; bra mångfacetterad frukt, toner av spearmint och läckra syror. Allt är sedan sammanhållet av en stadig korsett av tanniner. Det är ett vin att dricka om 5–10 år, även om det inte är svårt att idag hälla i sig några glas till en mör entrecôte.
 • Årets vinland: I år väljer jag Italien. Helt visst är det ett rödvinsland, men det finns många välgjorda viner bland de vita. På den röda sidan har landet ett generöst utbud av stiliga kvalitetsviner, ett rikhaltigt mellanregister samt många personliga och karaktärsfulla viner i de lägre prisklasserna. Årets frågetecken: Det finns för mycket av för gamla viner i Systembolagets hyllor.
 • Trend på frammarsch: Att ambitiösa och framför allt pretentiösa viner tappas i stora och jättetunga buteljer. Det känns onödigt att frakta runt mer glas än nöden kräver.
 • Vinet jag var ensam (i vingruppen) om att gilla? Det här är en svår fråga, för det är sällan någon som tydligt avviker. Men ska jag välja något vin så får det bli Mineralstein Riesling 2008 (7219), 84 kr. Det gemensamma utlåtandet blev prisvärt, medan jag gärna hade sett ett högre betyg. Det hade en friskhet och renhet som jag uppskattade.

Gunilla Hultgren Karell "Min favorit kommer från Italien"

 • Min personliga favorit: Castello di Fonterutoli 2006(32130) från Chianti Classico, Italien, 289 kronor. Ett ståtligt rödvin som håller stilen år efter år. Innehållsrikt, elegant och med framtiden för sig.
 • Årets vinland: Portugal är alltid en het kandidat med sin jämna kvalitet och viner av alla typer. Men jag säger ändå Italien i år, trots att det finns en del stolpskott, typ Torredipisa. Överlag blir jag tjusad av mångfalden och de många gånger personliga vinerna. Framför allt bland de röda, men även på vitvinssidan finns det många trevliga bekantskaper.
 • Årets frågetecken: Många viner är helt enkelt bedagade. Vi noterade alldeles för många gånger att viner kändes trötta och utan spänst och hade sett sina bästa dagar.
 • Trend på frammarsch: Lätta vita friska viner med ingen eller diskret fatkaraktär. De ekologiskt odlade vinerna verkar också vinna terräng. 
 • Vinet jag var ensam (i vingruppen) om att gilla: Petit 2007 (2720) från Montsant i Spanien, 95 kronor. Ett vansinnigt yvigt vin med korv och choklad och kaffe och en massa andra smaker. Men det håller ändå något slags stil, som jag gillar. Helt ensam var jag dock inte – Mischa gillade det också. Men detta vin delade verkligen gruppen.
 • Följ Gunillas vinblogg här hos oss

Jan Holmström "Min favorit kommer från Frankrike"

 • Min personliga favorit: Château Climens 2005 (99528) Barsac, Frankrike, 1 142 kr, 577 för 375 ml.-91.Bara doften kan få det att tåras i ögonen. (Priset också.) Men det här är en Ferrari bland trampbilar. Genom ädelsötman, honungen, aprikoserna och resten av fruktbutiken stiger en doft och smak som är fast förankrad i den kalkkrika jorden, den kompromisslösa kvaliteten och den långa traditionen. Andlöst gott, finessrikt och stort.
 • Årets vinland: Jag är lite osäker, men det har även i år känts riktigt uppfriskande att få de portugisiska vinerna i glaset. Sedan är även Italien och Frankrike med i bilden, förstås.
 • Årets frågetecken: Tetror. Om nu förpackningen är så förträfflig, hur kommer det sig att de undantagslöst är fyllda med rena skitviner?
 • Trend på frammarsch: Vita viner från Spanien och en tendens att dra ner på alkohol och överextraktion.
 • Vinet jag var ensam (i vingruppen) om att gilla: I år var jag aldrig ensam om att gilla något de andra ogillade.

Årets stora vinprovning

Varje år köper Allt om mat in 1000 viner som vinexperterna i vingruppen får prova. Deras betyg blir sedan det som presenteras i det stora vinnumret och här på alltommat.se/vin

En vinkurs kanske? – Chefredaktören om senaste stora vinnumret.

NUVARANDE Experterna väljer årets bästa viner
NÄSTA Köttfärssås på fem vardagslätta sätt