Experter dömer ut lightglassarna

Värmeböljan fortsätter – och därmed glassfrossan. Glassföretagen presenterar smalare alternativ för att inte lägga på sig i värmen. Men testpanelen ratar lightalternativen och får medhåll av dietisten Anna Ottosson. – Livet är för kort för att man ska äta massa äckliga grejer.

Sommar, sol och glass går hand i hand men även glassmumsande viktångest. Därför satsar glassföretagen på lightprodukter och frysarna fylls av nya sorters smalglass – men hur goda är de egentligen?
Expressens expertpanel, Yasmin Pourmokhtar, 18, Elisa Cansino, 18, Mikaela Olguin, 18 och Heidi Kotilainen, 18, från Stockholm har betygsatt några av lightalternativen i glassdiskarna.
Men lightsmaken föll panelen föga i smaken. Sämst i test blev Carte D’or light.
– Den smakar light, säger Mikaela Olguin.
– Jag skulle aldrig köpa den här, säger Yasmin.

Smarta glassprioriteringar

Vinnaren blev i stället klassikern Piggelin.
– Jag köper aldrig lightglass, jag köper den jag är sugen på, säger Mikaela.
– Den är oftast mycket godare, säger Heidi.
Anna Ottosson, legitimerad dietist, tycker att man hellre ska välja den glass man tycker om.
– Många vill hålla vikten och då är det klart att en piggelin innehåller färre kalorier än en gräddglass, men jag tycker hellre att man ska bli smart i sina prioriteringar gällande vad man äter.

Inte glass varje dag

Och stötta dig inte blind på kalorierna, enligt Anna Ottosson (bilden). Äter du bra i övrigt behöver inte glassen stjälpa lasset.


– Då kanske man kan prioritera att äta en glass – men inte varje dag. Livet är för kort för att man ska äta massa äckliga grejer.

Glasstestet finns i bildspelet ovan – klicka bara på pilen.