Selen är näringsämnen vi trodde var giftigt, nu anses det kunna döda tumörer.

I slutet av oktober kom EU-kommissionen ut med nya direktiv för näringsdeklarationer på livsmedel för rekommenderat dagligt intag (RDI). Ett av ämnena som fick rekommenderad dos var selen, ett ämne som inte varit upptaget på förra listan från 1993.
 – Det har fått lite mer uppmärksamhet sedan dess, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.
EU råder oss nu att ta in 55 mikrogram selen varje dag.
 – Det har varit ett sånt ämne som är svårt att komma upp i RDI eftersom det hänger på hur våra jordar är, säger Åsa Brugård Konde.
Den svenska kosten är fattig på selen, eftersom våra jordar är selenfattiga. Vanlig svensk mat ger oss ungefär 30-40 mikrogram selen per dag. Alltså får vi alltid i oss för lite selen.
– Selen finns i alla möjliga livsmedel, som i fisk och skaldjur, ägg och inälvsmat. I spannmål finns det också, men det är som sagt helt beroende på jorden, säger Åsa Brugård Konde.

Forskare visar på selens effekt mot cancer

Konsekvenserna av det här kan bli selenbrist, det är inte en vanlig diagnos, men det man vet är att selenbrist är förknippad med ökad risk för olika cancerformer.
     I för stora mängder är selen giftigt, men i lagom dos talar vissa om att den kan fungera som ett naturligt cellgift. Docent Mikael Björnstedt, på Karolinska institutet, rapporterar att man sedan 1970-talet har vetat om selens goda egenskaper, men det var först på 1990-talet som selen testades mot cancer. Det man såg då var att selen i låga doser krävs för cellernas normala tillväxt, medan måttliga doser hämmar celltillväxt och den funktionen kan användas mot tumörceller. Nya undersökningar pågår nu för att veriferia tidigare reslutat.

Mat rik på selen

  • Fisk
  • Skaldjur
  • Ägg
  • Inälvsmat
  • Spannmål från länder utanför Norden

Smart selenmat

Kycklinggryta med lever

Paella med skaldjur