I annonssamarbete med MIELE

Blir oxfilén inte så där saftig som du tänkt dig? Händer det att pannkakorna bränns vid? Proffskocken Fredrik Lindh förklarar hur en ny generation induktionshällar får dig att slappna av inför matlagningen.

Här finns allt du behöver veta om Generation 7000 induktionshäll från Miele

Vem har väl inte gått iväg med mobilen och pratat för länge, eller lämnat spisen av något annat skäl.

Och maten bränns samtidigt vid.

– Det behöver inte längre hända – tack vare de senaste hällarna med funktionen TempControl. Är du osäker knappar du bara in att du ska steka exempelvis oxfilé. Hällen kommer då att hålla exakt temperatur för att du ska få din alldeles perfekta medium oxfilé tournedos, eller vad du nu vill laga, säger Fredrik Lindh.

Miele_FREDRIK LINDH_5792_M

Därför kan stekningen inte misslyckas

Fredrik har tidigare arbetat som kock på anrika Operakällaren och hos nyskapande restaurangkoncernen Grupp F12. Idag leder han event och matlagningskurser för Miele. Han berättar att den nya funktionen för induktionshällar i Mieles KM 7000-serie är en temperatursensorteknik. Den ser till att energin levereras i exakt rätt mängd, vilket betyder att plattan hela tiden håller en optimal temperatur. Stekningen kan helt enkelt inte misslyckas, och man slipper göra ständiga justeringar av värmen.

full surface

– Det kanske vanligaste misstaget som amatörkockar gör är att hålla för låg temperatur, vilket innebär att rätten blir kokt istället för stekt, eftersom mat ofta innehåller mer vätska än man tror. Men även det problemet försvinner med TempControl.

Laga med upp till sex kärl

Det som kanske doftar mest av framtid med toppmodellerna i Mieles KM 7000-serie är att de har induktion över hela ytan på de upp till 90 centimeter breda hällarna. Upp till sex kastruller och stekpannor kan placeras på valfri plats och flyttas runt över hela ytan. Och med den nya tekniken SilentMove glider kastrullerna nästan ljudlöst över hällen. Något som också lär imponera på middagsgästerna är funktionen intelligent kastrulligenkänning – vilket innebär att om kärlet flyttas så följer styrningen och den rätta värmen med.

– Lyfter du en stekpanna från hällen har du tio sekunder på dig att ställa tillbaka den igen, och då minns hällen den rätta temperaturen. Den känner dessutom av hur stort eller litet kärlet är, och anpassar värmen efter det.

katrulligenkÑnning

Hällen pratar med fläkten

Ytterligare en smart funktion – som hjälper dig att fokusera på matlagningen fullt ut – är Con@ctivity. Den innebär att fläkten och hällen kommunicerar med varandra: Sätter du på hällen startar fläkten automatiskt och anpassar därefter utblåset efter antalet kärl på hällen.

– Sammantaget kan de nya funktionerna verkligen inspirera och lyfta en amatörkock till nästa nivå. Med en intelligent häll kan man säga att du har en kock som assistent i köket och kan säga hej då till vidbränd mat och många andra missöden, säger Fredrik Lindh.

Generation 7000 induktionshäll från Miele ger dig all frihet du behöver