En vinkurs kanske?

Här på redaktionen har vi tre personer som inte bara är proffs på mat och journalistik utan också har valt att utbilda sig i vinkunskap. Tre sommelierer alltså – förutom vår fyra personer starka vinprovargrupp. Inte illa alls, men idag inte helt ovanligt för en arbetsplats har jag förstått.

Ibland skänker jag en stilla tanke åt alla chefer på andra företag som nu i allt raskare takt får ta ställning till anställda som vill vidareutbilda sig i vinyrket på deltid. För de är många! Och de har många utbildningar att välja bland.
Vi bad vår reporter Eva Wrede ta reda på mer om hur man utbildar sig i vinkunskap. Och hon fann en uppsjö av vägar, för amatörer och proffs, för distans, heltid eller deltid. Läs mer på sidan 72.

Själv har jag nöjt mig med att studera resterna av Allt om Mat:s årliga provning av hela Systembolagets sortiment. Drygt 1 000 viner som vi köpt in (dyrt blev det, men väl värt notan) och som vår vingrupp provat under strikta former. Resultatet av provningen kan du läsa om i listorna som börjar på sidan 84.

Alla sidhänvisningar gäller senaste numret av Allt om Mat, nr 17.

Just nu pratar vi om:

Årets matmässa:
Den som vill njuta några glas vin till god matinspiration kan besöka mässan Det Goda Köket på Stockholmsmässan i Älvsjö den 12–14 november. Allt om Mat är som vanligt medarrangör. Kupongen som ger rabatt på inträdet hittar du på sidan 169.

Lammtider
År 2009 åt varje svensk i genomsnitt 1,5 kilo lammkött. Det är en knapp fördubbling jämfört med konsumtionen år 2000, enligt Svensk Köttinformation. Från miljösynpunkt är det bäst att äta färskt, svenskt lamm nu på hösten. När lammen får gå på bete bidrar de nämligen till den biologiska mångfalden. Lamm som måste hållas inomhus föds i stället upp på spannmål, majs och soja – och belastar därmed klimatet och miljön mer. 

Saffran
Blossa har lyckats med att få sin årgångsglögg att bli en riktig snackis. Årets smak är en vitvinsglögg spetsad med konjak och smaksatt med saffran. Den smakar egentligen mer när man serverar den kall. Värmd är det en god frisk glögg med en mycket mild ton av saffran.

NUVARANDE En vinkurs kanske?
NÄSTA Kycklinggryta på 20 minuter