Ryska presidenten tar nya krafttag mot vodkamissbruket.

Anti-alkoholkampanjer verkar ha svårt att ta fäste i Ryssland, då vodkadrickandet är en så etablerad del av den kulturella identiteten. President Dmitry Medevev vill nu göra alkoholmissbruket i Ryssland till en viktig inrikespolitisk fråga. Ryssarna dricker ungefär 18 liter ren sprit per år och person.

– När man tänker sig hur många vodkaflaskor det blir är det svindlande, säger presidenten till nyhetsbyrån Reuters.  

Ryska ledare har länge haft en hatkärlek till vodkan; å ena sidan är det en vinstdrivande vara, å andra sidan skapar den många problem för befolkningen. Enligt siffror från WHO kommer bara 40% av alla som går ut skolan idag nå pensionsålder, och enligt ryska läkare är hälften av alla dödsfall i åldrarna mellan 15 och 54 alkoholrelaterade.

Hälsominister Tatyana Golikova uttrycker ett behov av nya kampanjer för att minska drickandet i landet, liknande de Gorbachev genomförde i mitten av 80-talet. Även om kritiker menar att dessa kampanjer bidrog till att öka den illegala sprittillverkningen så anser hälsoministern att de faktiskt fick antalet dödsfall att gå ner, och därigenom räddade många liv.

Ungefär 30-50 procent på den ryska vodkamarknaden består av illegal sprit, och många anser att ett statligt vodkamonopol skulle få ordning på marknaden och göra den lättare att kontrollera.

 

Källa: Reuters
 

 

NUVARANDE ”En nationell katastrof”
NÄSTA Enkel fika med muffins