Punschen var 1800-talets svenska innedryck nummer ett.

Punsch är en svensk dryck som hängt med länge. Huvudingrediensen är arrak – ett destillat av sockerrör, ris, palmsaft och andra växtdelar som fått sin speciella karaktär av lång tids lagring på fat. Det började importeras från Ostindien till Sverige under mitten av 1700-talet.

 

Punschen blev snabbt populär i Sverige, men på grund av att ingredienserna var ganska dyra så var det från början en dryck för de mer välbärgade. Under mitten av 1800-talet började man tappa upp på butelj och då blev den också tillgänglig för fler. Slutet av 1800-talet var punschens verkliga guldålder. Det var vanligt att man beställde "en halva punsch" på restaurangen, och drycken fick egna hyllningsvisor.

 

Vinhandelsfirman J. Cederlunds Söner var först med att sälja färdigbrygd punsch år 1845. Numera har produktionen av Cedelunds Caloric flyttats till Finland, precis som den av Carlshamns Flaggpunsch. Inhemsk framställning av den ursvenska drycken görs idag på till exempel Blaxta vingård (Wilhelm von Brauns Punch, nr 80500) och Norrtälje Brenneri (Roslags Punsch nr 80827) samt i Trosa (Trosa Punsch, nr 552).

 

Varm eller kall
Till en början serverade man punchen rykande varm som en bål, men under mitten av 1800-talet blev det på modet att servera den väl kyld istället, med flaskan i en ishink.
 

Idag dricker vi ganska sällan punsch i Sverige, men traditionen lever kvar på studentnationer, bland militärer och såklart till ärtsoppan på torsdagar. Prova kall punsch till jordgubbstårtan eller varm punsch till ärtsoppan. Två trevliga klassiker!

 

Källa: vinosprithistoriska.se

 

NUVARANDE En dryck med historia
NÄSTA Läckra smulpajer