Viner som är miljövänliga blir mer och mer populära. Men än så länge är det bara 2 procent av vinerna som säljs som är ekologiskt odlade.

– Vi märker ett betydligt större intresse för ekologiska viner idag jämfört med för några år sedan, säger Emil Sallnäs som är VD för Giertz vinimport som är en av Sveriges ledande importörer av ekologiska viner.


Företaget lanserade
det första ekologiskt odlade vinet i Sverige 2004 och idag är nästan hälften av företagets sålda viner ekologiska.

– Vi har verkligen satsat på att hitta producenter som tar hänsyn till miljön i sitt vinmakande. Det handlar inte bara om att odla druvorna ekologiskt utan även om transporter, produktion och lagring av vinet.

Trots att intresset för ekologisk produktion har ökat så är det så lite som två procent av allt vin som säljs i Sverige som är ekologiskt. Och i produktionsledet är det likadant.

– Det är 2-3 procent av vinproduktionen som är ekologisk i nuläget och det är till och med svårt att hitta tillräckligt vin att sälja. Vilket är konstigt, ekologiskt vin är inte bara bra för vår jord utan det är en smart affärsidé också, menar Sallnäs.


Är det ekologiska vinet godare?

– Nej, det behöver det inte vara men det kanske ger ett godare samvete.


Är det dyrare?

– Tidigare var det lite dyrare men idag är det inte det med nödvändighet, kanske kan det vara någon krona dyrare men ett ekologiskt vin är inte dyrare per automatik.


Egentligen är det
lite fel att tala om ekologiska viner – det är bara själva druvorna som är ekologiska. Det finns även andra aspekter på vinerna som man ska ta hänsyn till om man vill dricka miljövänligt på riktigt. Bland annat måste man ta hänsyn till hur vinet transporteras till och från butiken.

– Vi gjorde en undersökning förra året som mätte hur avstånd och transporter påverkar miljön. Det visade att det viktigaste är hur vinet transporteras, inte hur lång transporten är.


Så ett vin från Tyskland behöver inte bara bättre än ett från Sydafrika?

– Nej, inte vad det gäller miljöpåverkan i varje fall. Undersökningen visar att tåg och båt alltid är bättre än lastbil eller bil.

Länkar

 

Andra ekotips – fem röda ekoviner under hundralappen

 

Sugen på en öl – ta en ekologisk

 

Hitta ekologiska röda viner på alltommat.se

 

Hitta ekologiska vita viner på alltommat.se