Vi har valt de 25 bästa ekologiska vinerna på Systembolaget! Både vita och röda ekoviner som är bäst i test i Allt om Mat. PS. Spara dina favoritviner här: Ladda ner Allt om Mat:s Vinapp!

25 bästa ekovinerna

För ett antal år sedan satte Systembolaget upp som mål att 2020 skulle 10 procent av den sålda volymen bestå av ekologiska produkter. Men det målet nåddes redan 2016 och andelen har även ökat under 2017. Det är framförallt bland vinerna som andelen ekologiskt har dragit iväg; förra året var den delen nästan 22 procent av volymen och något mer när man ser till försäljningsvärdet.

Ekologisk odling innebär att man avstår från att använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Istället använder man naturgödsel och biologiska alternativ för att bekämpa till exempel skadeinsekter. Men det är tillåtet att använda kopparsulfat och svavel i vingården. Visserligen är detta medel som lägger sig på ytan och sköljs bort vid regn, men en del odlare är inte pigga på att berika jorden med tungmetaller som koppar, varför de använder andra, men inte tillåtna medel, som de anser vara bättre. Andra odlare är nästan helt ekologiska, men vill inte certifiera sig utan ha möjlighet att sätta in effektiva medel vid exempelvis en omfattande attack av röta.

Fram till och med årgång 2011 kunde man enbart prata om vin gjort på ekologiskt odlade druvor, men från och med årgång 2012 måste ett ekologiskt vin även uppfylla EU:s framställningsregler för ekologiska viner. Exempelvis är maxgränserna för svaveldioxid lägre än för konventionella viner, vilket kan vara bra för den som är känslig mot svavel.

När Systembolaget säger att ett vin är ekologiskt så inkluderar man även biodynamiska viner och producenten måste vara certifierad av oberoende organisationer; exempelvis Krav eller Demeter.

Rött ekovin – våra favoriter

2233 Château Pech-Latt 2017, Corbières, Frankrike. 109 kr. Härligt intensivt med med inslag av saftiga plommon och örter och med en lite pepprig finish.

74136 Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2016, Crozes-Hermitage, Frankrike. 179 kr. Smakrikt med finstämda drag av björnbär, färska örter, vitpeppar och chark. Lång, balanserad eftersmak.

Rött ekovin

6718 Rawson’s Retreat Organic Series Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot 2016, Victoria, Australien. 85 kr. Bussigt, saftigt och kryddigt med liten sälta.

76065 Cycliste Côtes du Rhône Villages 2016, Côtes-du-Rhône-
Villages, Frankrike. 89 kr. Rent, friskt och balanserat med saftiga bärinslag.

6581 Cameleon Selection Malbec 2017, Mendoza, Argentina. 89 kr. Kryddigt, rakt och robust med fräschör och saftig, mörkbärig frukt.

2167 Terre de Mistral Reserve 2017, Côtes du Rhône, Frankrike. 95 kr. Ungt, friskt och generöst med mörkbäriga toner och drag av färsk timjan.

6470 Mas Louise 2016, Côtes du Rhône, Frankrike. 99 kr. Friskt och robust med balanserade tanniner och karaktär av röda bär.

2151 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2016, Côtes du Rhône, Frankrike. 99 kr. Robust, mörkbärigt och översvallande med pepprighet och frisk syra.

3036 Loimer Zweigelt 2016, Niederösterreich, Österrike. 119 kr. God intensitet, inslag av mörka bär, örter och lakrits. Fräschör och smidighet i avslutningen.

2179 Domaine de Verquière Rasteau 2016, Rasteau, Frankrike. 139 kr. Kryddigt, kraftfullt och robust med fin, mörkbärig frukt.

22620 Bonterra Zinfandel 2016, Mendocino County, USA. 139 kr. Stramt, rent och friskt med bra struktur och liten pomeranston.

2081 Org de Rac Reserve Cabernet Sauvignon 2016, Coastal Region, Sydafrika. 139 kr. Smakrik, tät stil med drag av vinbär, örter, cederträ och kakao. Snygg hållning med fräschör i eftersmaken.

74048 Domaine Santa Duc Gigondas 2015, Gigondas, Frankrike. 229 kr. Smakrikt i tät stil. Drag av mogna björnbär och moreller, lagerblad, kryddor och markerade syror.

aom banner 980x300

Bästa vita ekovinet (s= sött, ht = halvttort, t= torrt)

4655 Brochet 2015 375 ml, Quarts de Chaume, Frankrike. (s) 129 kr. Fin, intensiv sötma som matchas med en frisk fruktsyra och finstämda drag av torkad frukt och honung. 

Brochet sött dessertvin

6493 Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo 2017, VdlT Castilla,
Spanien. (t) 69 kr. Piggt med aromatiska och något örtiga toner.

5345 Moselland Organic 2016, Mosel, Tyskland. (ht) 69 kr.
Lätt, rent, vagt druvigt och behagligt.

6600 Cono Sur Chardonnay 2017, San Antonio, Chile. (t) 89 kr.
Rent och friskt med drag av tropisk frukt, färsk citrus. Avrundad med liten längd.

6001 Marqués de Riscal Organic 2017, Rueda, Spanien. (t) 89 kr. Friska toner av vinbär, nässlor och gräs. Piggt aptitretande.

2459 Torres Gran Viña Sol Chardonnay 2016, Penedès, Spanien.(t) 89 kr.Generöst med drag av gula äpplen, citrus och lite vanilj.

78967 Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2017, Val de Loire,
Frankrike. (t) 109 kr. Friskt och rent med nässlor, skaltoner och pigg syra.

5368 Sander Riesling trocken 2017, Rheinhessen, Tyskland. (t) 109 kr. Petroleum, aprikos och limeskal – trevligt, generöst och välbalanserat.

72093 Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2016, Pfalz, Tyskland. (t) 129 kr. Friskt, syrligt, jordigt och lite kryddigt med fin längd och strama drag.

2049 Anima Chenin Blanc 2015, Paarl, Sydafrika. (t) 159 kr.
Brett med bufflig charm, gul frukt, uppmjukande vanilj och bra syra.

5823 Dreissigacker Riesling Alte Reben 2016, Rheinhessen, Tyskland. (t) 159 kr. Stramt och lite jordigt med frisk syra och bra koncentration.

5595 Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire 2017, Chablis, Frankrike. (t) 199 kr. Bra intensitet, inslag av äpplen, citrus och melon. Stramt och friskt.

aom banner 980x300

Utbudet ökar – nu finns det mycket ekologiskt vin att välja på

1997 märktes de ekologiska vinerna i Systembolagets sortiment upp för första gången. En snabb genomgång av vilka länder som dominerar de ekologiska vinerna visar att det handlar om de gamla trotjänarna Italien, Frankrike och Spanien. Men strax därefter kommer Chile och Argentina. 

Vinproduktion är en dyr och långsam affärsverksamhet, och det finns mycket som kan gå fel under odlingsfasen, till exempel. Därför är det kanske inte konstigt att just druvor är en av de allra mest besprutade grödorna – ett av många skäl att välja ekologiskt vin. Men på senare tid har en del kritiska röster höjts även mot ekologisk odling. Är det verkligen mer skonsamt mot naturen? Inom ekologisk druvodling får man till exempel bespruta druvorna med kopparsulfat mot svampangrepp. Koppar är en tungmetall som följer med regnvattnet ner i jorden och stannar där, därav kritiken.

Och enligt EU:s regelverk får man dessutom använda tillsatser i själva produktionen. Inte lika många som vid konventionell vinproduktion, men ändå. För ekologiskt vin listar EU 45 tillåtna, jämfört med 63 för konventionellt vin.

Så det är kanske inte konstigt att diskussionen om hur ett grönt, miljövänligt vin ska vara inte stannar vid ekologiskt vin. Det finns en stark trend i framför allt restaurangbranschen för både biodynamiska viner och naturviner, en trend som kan kopplas till grönsakens allt starkare fäste på de trendigaste restaurangtallrikarna. 

Av Marie Oskarsson

Vad betyder eko-märkningen?

De gröna vinerna:

Ekologiskt vin. De viner som EU-certifierats är tillverkade av ekologiskt odlade druvor, där bland annat konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte får användas i vingården. Dessutom finns regler för vintillverkningen kring exempelvis tillsatser. Märks med EU:s gröna ”löv”. Kan dessutom märkas med Krav eller EcoCert om de kraven uppfylls.

Biodynamiskt vin är vin som odlats ekologiskt efter antroposofen Rudolf Steiners filosofi. EU godkänner de biodynamiskt odlade vinerna som ekologiska. Demeter och Biodynamic är de två officiella certifieringarna.

Naturvin. Ekologiskt odlat vin som produceras med minimal påverkan i vineriet och minimalt eller inget svavel. Det finns inget regelverk för vad som är ett naturvin, och ingen certifiering, så här är det upp till varje vinproducent att sätta den etiketten på sitt vin.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!
appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

vinapp-download-btn