Ekologiska viner är helt rätt. Goda, miljövänliga och ofta billiga. Här har du 5 stycken som under 100 kronor, alla är prisvärda.


Det är bara
att konstatera att vinvärlden följer den ekologiska trenden. För varje år dricker vi mer och mer av det ekologiska vinet – förra året var det omkring 2 procent av alla viner som köptes på Systembolaget som var ekologiska.


Även om det
kan verka som ett nytt beteende att odla ekologiska viner så är det tvärtom. Innan konstgödselns tid var alla viner ekologiska så egentligen bör man kanske kalla det traditionellt eller klassiskt vinmakande.


I den här
sammanställningen har vi letat fram ekologiska viner som har fått gott omdöme i Allt om mat:s stora vintest – alla är bra viner och alla kostar under 100-lappen. Några är tillfälliga i sortimentet men alla ska finnas tillgängliga på Systembolaget om du blir sugen på att testa dem idag!


Château Pech-Latt 2007
, (2233), Frankrike, 89 kronor

I franska Corbières produceras detta ekologiska vin som i många årgångar fått bra betyg, denna 2007:a är inget undantag. Vingruppen skriver så här om vinet:"Mörkt och bärfruktigt matvin med typisk sydfransk touch och viss friskhet."
 

 


Mánnara Syrah 2007
, (97729), Italien, 69 kronor
Det är fyndstatus på denna italienare med siktet inställt på rött kött och pasta. Vingruppen tycker att den är "smakrik, generös, lång och rätt kraftfull med charktoner och robust framtoning."

 


Tsantali Organic Cabernet Sauvignon 2005, (98221), Grekland, 99 kronor
Eldig, prisvärd grek. Vingården Tsantali har traditioner sedan slutet av 1800-talet och gör även ouzo. Rejäl, eldig och kryddig med inslag av läder och ceder, tycker vingruppen.

 


Tamburlaine Cabernet Sauvignon Cabernet Franc 2006, (98951) Australien, 89 kronor
I Australien hittar du det här vinet från vingården Tamburlaine. Vingården startade i mitten av 60-talet och levererar ekologiska viner sedan 2006. Mörkfruktig attack anser vingruppen.

 


El Condor Cabernet Sauvignon 2007
, (26554), Chile, 56 kronor
Billig chilenare med omdömet prisvärt, gräs och cassistoner. Vinet görs av vinproducenten Xpovin som leds av erfarne Maria Luz Marin.

 

Vingruppen på AlltOmMat.se och VinVin.se består av vinkännarna Mischa Billing, Jan Holmström, Gunilla Hultgren Karell och Magnus Waern.

NUVARANDE Ekologiska röda höjdare under 100 kronor
NÄSTA Läckra laxiga grytor