Dansk kock överraskade med sin basilikadrink på årets trendmässa.

På stora trendmässan i Älvsjö just nu hade danske kocken Rune Kalf-Hansen fått i uppdrag att öppna hela mässan med att servera en tidsenlig  – trendig – frukost till oss journalister. Dansken valde bort kaffet och serverade en drink på basilika och citron. Behöver jag säga att det muttrades runt borden?
– Inget kaffe?
Rune hade en tydlig tanke med det.
– Måste det finnas saker? Måste det vara på ett visst sätt?

Rune Kalf-Hansen är aktuell med boken ”Kalf-Hansens ekologiska kök” (Prisma) där han visar hur man kan laga mat på bästa sätt efter säsongerna här i Norden. Boken bygger på årskalendern och vad som finns att tillgå efter säsong. Hans idé är att det inte alls behöver vara svårt att följa det naturliga och laga mat efter säsong. Vi måste kanske inte ha isbergssallad året runt?
– Blåbär finns just nu, det är bara att gå ut och plocka, säger Rune som till basilikadrinken valt att servera ett högt glas med färskost toppad med just blåbär. Det finns dock ingen sked. Vi tittar oss runt på bordet, men allt som finns är bara tunna skivor hårt bröd. De går faktiskt utmärkt att använda knäckebröd som sked.
– Det behöver inte vara så mycket porslin på borden, menar Rune som hellre ser att vi använder maten som bestick. Morötterna som också serveras får vi helt enkelt äta med händerna. Det är raw-food på två olika sorters morötter, odlade i närheten av Stockholm.
– Det ska vara hög kvalitet på råvaran, då kan du använda färre varor och det tar ner kostnaden på måltiden och tiden för arbetet med maten.

Något annat Kalf-Hansen tänkt på är dukningen. Vår servett är i själv verket en disktrasa från ett linväveri. En disktrasa vi kan ta med oss hem, använda och sedan tvätta ren för att använda den igen.
– Kräver inte det en applåd?
Vi applåderar och jag tänker på hur den här ”nya” disktraseidén är något jag känner igen från mormors kök, eller var det farmors?

Det ska vara roligt

Namn: Rune Kalf-Hansen
Aktuell: på Formex-mässan i Älvsjö och med sin bok ”Kalf-Hansens ekologiska kök”.
Motto: Matlagning ska vara roligt, lustfyllt och enkelt.

NUVARANDE Eko-trender för 2009 slänger ut skåpmaten
NÄSTA Fem tips till ostbrickan