”Egen köksträdgård är den största lyxen”

Författaren Sanna Töringe ger ut sin klassiker ”Köksträdgården” igen.

Skribenten Sanna Töringe kommer i vår ut med en omarbetad utgåva av hennes bok "Köksträdgården" (Semic).
 – Det var väl tio år sedan förra kom ut och det har hänt mycket sen dess, säger Sanna som känner att många idag är intresserade av en köksträdgård. Själv har hon haft en köksträdgård i trettio år och anser att det är den viktigaste delen i hennes trädgård.
 – Jag har tagit det för givet att ha en köksträdgård.
För många är nog en egen köksträdgård en riktig lyx.
 – Och det är den största lyxen, färskpotatis med skal så tunt att man kan skrapa av det med tummen, eller rädisor man bara drar upp och alla olika salladssorter, säger Sanna.

Ett salladshuvud per dag

Själv ser hon till att ha ett salladshuvud per dag under hela sommaren.
 – Generellt tycker jag att det roligaste är sånt som inte går att köpa i affären, såsom bondbönor till exempel.
Sanna berättar om hur gott det är att äta färska små bondbönor, när de fortfarande är lite beska, tillsammans med olivolja och salt.
  – Fruktansvärt gott.
Det handlar om sinnlig njutning, tycker Sanna, som ser att finns en ökad medvetenhet rent smakmässigt och folk är intresserade av mat på ett annat sätt.
 – Vi vill veta vad vi stoppar i oss och det finns ett utökat utbud av grönsaker i butikerna.
För den som har möjlighet att odla är det just nu dags att förgro fänkål. Den behöver lite tid på sig innan den kan sättas ut.
 – Med fänkål har man en alltid en god förrätt. Skiva den tunt, tunt och servera med parmesan och salt.
Hennes egen favorit i landet är annars bladselleri och kronärtskockor. Och spetskål, som är så gott, säger Sanna.

Smakprov ur boken

Laga Sannas recept:

(Bilder till recepten i bildspelet ovan)

BÄRLIKÖR
Detta är ett standardrecept som man kan använda till både svarta vinbär och hallon.

  • 1/2–1 l mogna bär
  • 2–3 dl socker
  • 35 cl konjak eller brännvin

Lägg bär och socker i sprit. Använder man hallon behövs det den större mängden bär.
Låt stå 2–3 månader. Sila av. Det blir gott att blanda hemgjord bärlikör med kallt vitt torrt vin.
Om man använder svart vinbärslikör blir det då Kir. Byter man ut vinet mot champagne heter det Kir royal! Man kan också servera likören outblandad, med krossad is.

VARMA KÖRSBÄRSTOMATER

  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe basilika
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 kg körsbärstomater
  • salt

Finhacka örterna och vitlöken.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok, lägg i vitlöken, tomaterna och sist örterna och rör runt tills allt är varmt. Det ska gå snabbt, tomaterna får inte spricka. Salta lätt.