E-nummerhysteri

Det är inte lätt att vara hälsomedveten konsument! Ena året ska man leta efter fettsnåla produkter, nästa år är sockret den stora boven, tredje året är det E-numren som ska bort! Ironiskt nog måste man konstatera att just de här sakerna hänger ihop på ett lite lömskt sätt. Hur gör man välsmakande mat som varken innehåller socker eller
fett? Och hur får man hållbarhet på sylt som inte innehåller stora mängder socker?

Medan jag kokar årets vinbärssaft och pytsar i en kapsyl Atamon ur den klassiska flaskan med den glada kinesen, funderar jag över farligheten i konserveringsmedlet natriumbensoat, eller E 211 som den officiella beteckningen är (vilken visar att tillsatsen är godkänd av EU).
Överkänsliga kan få hösnuva, cancerframkallande bensen kan bildas ihop med C-vitamin, och det finns också misstankar om att E211 kan bidra till hyperaktivitet hos barn. Så vad göra? Jag googlar vidare på ”mögel i saft” och finner snabbt att även här gäller det att vara försiktig. Det finns mängder av olika mögel- och svampsorter, få har goda egenskaper för människor, de flesta ger förgiftningssymptom och åtminstone aflatoxin är starkt cancerframkallande. Livsmedelsverket rekommenderar att all saft eller sylt som angripits av mögel slängs.
Så vad är farligast? E-nummer eller mögel? I min riskkalkylering väger jag in att E-numren genomgått tester och blivit godkända, medan myllret av mögelsvampar i Livsmedelsverkets långa lista över mykotoxiner inte har det. Slående många av matmöglen
är ”otillräckligt utredda” eller har ”eventuella cancerframkallande effekter”.

Jag väljer konserveringsmedlet. Och tycker att det värsta med den konstgjorda maten inte är eventuella farliga ämnen, för farliga ämnen kan även naturen producera (tänk smörblommor och flugsvampar!) utan att den är näringsfattig. Konsistensgivare och färgämnen lurar magen och ögat att tro att vi blir mätta och att maten är full av vitaminer – men kroppen kräver mer mat för att den egentligen blivit undernärd.
Resultat: övervikt och vitaminbrist i en typisk nutida kombination.

Isabella Lövin är frilansjournalist med
inriktning på människor och miljö. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2007 för sin ”chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris”. Isabella representerar Miljöpartiet i EU-parlamentet.

 

E-nummercitat 1:

  • ”Vi har fått lägga ner mycket arbete för att kunna ändra recepten när vi minskat tillsatserna. Tidigare låg vårt fokus i utvecklingsarbetet på andra saker, främst att minska fett och socker.”
    Helena Giertz, informationsdirektör Procordia (Fri Köpe nskap 5 juni 2009)

E-nummercitat 2:

  • ”Livsmedelsingenjörer sitter nu och knåpar på varudeklarationer som ska missvisa kunderna.”
    Uno Olss on, VD på Olssons chark (Fri Köpenskap 12 juni 2009) Som pekar på fenomenet att matföretagen nu hellre skriver ut ingredienser som ”natriumaskorbat” eller ”ättikssyra” istället för att använda E-numret.
NUVARANDE E-nummerhysteri
NÄSTA Härlig sommardryck