Per Morberg om knivar, viltkött och lusten att laga.

Här kastas kryddorna i på känn, köttet hanteras med breda knivblad och rätt vad det är dyker något av tv-kockens barn upp i rutan och får hacka paprika.
Det handlar om Per Morbergs program ”Vad blir det för mat” som visas på TV4 Plus just nu. Den råbarkade kocken gör allt med händerna, fingarna och utsläppt hår. Vissa kan förfasas över hans hygien, andra älskar hans sätt att verkligen intensivt arbeta med maten. Något han gör med lust.
”Viktigast i köket är glädje och lust – bra knivar och mycket bra råvaror” svarar Per till alltommat.se. Med de sakerna hemma i köket kan vem som helst laga mat, menar han.
”Att inte kunna laga mat är dumheter. Vem som helst som är någorlunda vid sina sinnes fulla bruk kan fixa till lite mat. Det behöver inte vara svåra rätter. En ärtsoppa är jättelätt men kräver lite framförhållning. Man får planera. Sedan kan man frysa in i portionsförpackningar.”
Har du några tips till stressade föräldrar som försöker planera men inte hinner med?
”Ta den tid det tar och njut. Barn är fruktansvärt underbara och fruktansvärt jobbiga. Så är det. Acceptera det och gör det som är möjligt. Köp pizza utan skuld – IBLAND!”
Per Morberg är egentligen skådespelare, eller egentligen kock. För honom går det lika bra att blanda rollerna och i programmet ”Vad blir det för mat” har han fått möjlighet att verkligen föra samman de två till en.
Vad är roligast – att stå på scen eller i köket?
”Allt som jag gör inför publik kräver arbete och utgör en påfrestning. Jag repeterar aldrig då jag lagar mat så det blir mindre krävande på det sättet. Men att förmedla en text, en känsla, ett budskap är en oerhört delikat och svår uppgift. Gestaltningskonsten är mycket svår och mycket lätt. Precis som att leva och att laga mat” svarar han.
Motgångar i köket kan hanteras på samma sätt som i vanliga livet.
”Jag är precis som du och alla andra. Ibland blir jag förbannad (på alla andra) och ibland tar jag det med jämnmod. ALLA misslyckas ibland. Att misslyckas är en hjälp till att hålla sig vaken och medveten och att inte slarva.” Det handlar om att bli förbannad men inte lägga ilskan på hyllan för Per. ”Tappar man humöret är inte det hela världen bara man reder ut det – visar att man är mänsklig och ömsint också. Min dotter blev arg på mig för att jag tappade humöret och sedan bad om ursäkt. Lite för lättsamt. Hon fräste ”att så lätt skulle jag inte komma undan”. Det var också en läxa! Skratta mer är ett annat tips!”

Ps. Här kan du köpa Morbergs förkläde i läder

Pers bästa vilttips

”Viltkött är mycket bättre än tamkött ur en massa aspekter. Det är fritt från antibiotika och hormoner och lider mindre innan dom kommer på bordet, men jag föredrar tamgris före vildsvin, och skulle aldrig göra en boeuf Bourguignon på annat än högrev av nötkött.
Och en älgkalv som ätit hjortron uppe i Norrland slår en Stockholmsälg.”