Duka upp till melonfest

Under den varma årstiden kan vi passa på att njuta av solmogna meloner. Melonerna är perfekta i det enkla sommarköket. I sallader, som soppa såväl som till desserter.

Vattenmelon med fetaost och mynta

Läskande melongazpacho

Frukt med skinka och pinjenötter

Melonskålar med hallon och grädde

Melonsallad med granatäpple

Visste du det här om meloner?

  • Melonerna tros ursprungligen komma från Asien. Härifrån har de sedan spridits till Europa och Afrika. Man vet att romarna kände till meloner eftersom de förekommer på avbildningar från det gamla Rom. Man tror att det är Columbus som fört melonerna till Amerika.
  • Melonen är en ettårig klängväxt. Det finns många sorter och former, vilket bland annat beror på att meloner odlats överallt i världen och under mycket skilda förhållanden.

Tips!

För att vara säker på att melonen är mogen dofta vid kvistfästet. Om det luktar melon är den mogen.

Fem melonsorter

  1. Vattenmelon. Den vanligaste vattenmelonen är rund, har grönt skal och rött fruktkött. Det finns också sorter med gult fruktkött. Vattenmelonen passar som förfriskning och dessert men även i matiga sallader.
  2. Honungsmelon. Honungsmelonen har grönt, gult eller gulvitt skal. Den är oval. Fruktköttet är ljusgrönt. Passar som dessert men också till kallt kött, rökt fisk och i grönsallader.
  3. Nätmelon. Nätmelonen är rund i formen. Skalet är tunt, ljust gulaktigt och fruktköttet laxfärgat. Är en dessertfrukt.
  4. Cantaloupe. Melon med orange eller grönt fruktkött och har ett finmaskigt nät på skalet. Passar  bra  i sallader, till kallskuret och rökt fisk såväl som till dessert.
  5. Ogen och galia. Ogenmelon och galiamelon är små och runda med gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgrönt. Passar som dessert.
NUVARANDE Duka upp till melonfest
NÄSTA Laga maten från semestern