Nu har forskare i Göteborg bevisat det: fisk gör dig smartare.

En omfattande undersökning i Västra Götaland gjord på 4 000 tonårspojkar har gett resultat, skriver Göteborgs-Posten. De pojkar i 15-års ålder som åt fisk en gång i veckan var vid 18-års ålder 6 procent smartare än de som inte gjorde det. De som åt fisk dubbelt så ofta var upp till 12 procent smartare.

– Hur vi än vänder och vrider på resultatet så står de här klara sambanden fast, säger professor Kjell Torén vid Sahlgrenska Akademin till Göteborgs-Posten.
    Undersökningen redovisas i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica och är gjord av professor Torén tillsammans med forskare vid Centre for Brain Repair and Rehabilitation och avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Göteborgs Universitet. Nu ska de ta de här resultaten vidare och bland annat undersöka hur fettsyrorna, omega-3 och omega-6, i fisken spelar in.

– Det är alldeles för tidigt att gå ut med några rekommendationer, det vore helt fel. Däremot kanske man kan börja se konsumtion av fisk som en markör för intelligens, säger Torén.

 

Ät dig smart med fiskrätter:

Linssallad med rökt fisk

Friterad fisk med sardellströssel och rostad paprika

Så mätte de

  • Vid 15-års ålder ingick pojkarna i en undersökning av matvanor.
  • När pojkarna vid 18 års ålder  mönstrade gjordes intelligenstester.
  • Dessa resultat ställdes sedan emot varandra.

Resultatet stod sig även med hänsyn tagen till socio-ekonomiska faktorer, bostadsstandard, föräldrarnas utbildning, tonåringens hälsotillstånd, motionsvanor och vikt, skriver GP.se.