Drömmen om en egen vingård

Vingården är något som inte är så lätt att komma över. De som gjort det har antagligen gjort en dålig affär. - Det är de sämsta vingårdarna som säljs, säger vinexperten Bengt Sundén.

Artisten Vanessa Paradis har fått en vingård i Provence av sin pojkvän filmstjärnan Johnny Depp. Men den producerar inget vin än och frågan är om den någonsin kommer att göra det. Det uppges att gården inte ens är en riktig vingård som producerar vindruvor. Hon är inte den enda kändisen som ville leva ut drömmen om vingården, men som inte riktigt lyckades. Skådespelaren Kyle Maclachlan gör visserligen vin på sin gård i USA men det är inte något i världsklass precis. Det finns fler exempel.

Ryssar vill köpa all champagne

Vingårdar är nämligen inget som säljs till vardags.
– De bästa vingårdarna går i arv och det är svårt att köpa en vingård, allra svårast är det i Italien där familjen betyder väldigt mycket, säger vinexpert Bengt Sundén.
De vingårdar som faktiskt säljs är de som är sämst – eller dyrast och mest berömda. Berömda vingårdar köps just nu upp av nyrika ryssar och kineser.
– Om de fick som de ville skulle vi aldrig kunna få tag på en flaska champagne, de skulle ta hem allt och sälja i hemlandet.
Bengt berättar att Frankrike aktivt fått förhindra att nya ägare till anrika champagnegårdar bara exporterar till deras hemländer.
– Fransmännen vill att champagnen finns i hela världen, inte bara i Kina eller Ryssland, säger han.

De som lyckats har pengar

Det finns svenskar som också slagit sig in på vingårdsmarknaden. Men de har haft pengar att köpa en riktig gård. Invar Kamprad är en av dem. Hans vingård i Frankrike är värderad till 30 miljoner och vinet säljs bland annat på ett IKEA i närheten. I USA ligger vincentrumet i Kalifornien och där har regissören Francis Ford Coppola gjort ett kvalitetsvin i 30 år. Franske skådespelaren Gerard Depardieu har också lyckats ta sig in på vinmarknaden och gör ett franskt vin med gott betyg.