Brittiska tv-kocken Nigella skulle aldrig vilja jobba varje kväll i ett svettigt och stressigt restaurangkök, när hon i stället kan välja att vara matkreatör hemma hos sig själv, på vettiga tider.

Det berättade hon för vår matreporter Malin Eriksson, när hon bjöds in till en oförglömlig dag hemma hos Nigella i London – läs reportaget i nya Allt om Mat!

I somras träffade jag en annan kock, som hade skapat den perfekta jobbkompromissen. Han hade börjat som matlagare åt traktens jaktlag, hemma i Italien. Och lagade så makalöst god mat att jägarna började tjata på honom om att han borde starta krog, så att fler fick njuta av hans kokkonst.

Till slut gav han efter. Men valde att starta en klubb, bara för medlemmar, på en vacker italiensk gård. Dit man bara får komma om man är inbjuden av en annan medlem. Och vilken mat det blir, det bestämmer han själv.

– Det går inte att prata med honom innan, varnade min gode vän när vi var på väg dit. För då är han nervös. Men sedan, när han har kommit igenom så där hälften av rätterna, brukar han komma ut och mingla med gästerna.

”Hälften av rätterna” visade sig vara fyra och en halv. Temat för kvällen var fisk, och vi åt oss igenom nio rätter. Alla nio var ljuvliga, men allra mest njöt jag av de gravade havskräftorna med gräslök. Ärligt talat såg de rätt  slemmiga ut – men smaken, mamma Mia!

Här hemma ska jag nu trösta mig med de minst lika goda skaldjuren från Grebbestad. Kolla in de sköna bilderna i nya numret. Och med recept som funkar hemma i mitt eget kök!

Katrin Alström

är chefredaktör på Allt om Mat.

Läs ett utdrag ur artikeln om.Nigella.