Drink: Gästrikaren

Kaffe och whisky, det är Gästrikland det!

En drink som både smakar och doftar kaffe. Har fluffig mjukglass med fin arom av gästrikisk whisky på topp. Enkel att blanda, men det är lite pyssel om du vill ha rätt konsistens på glassen. Om du föredrar ett alkoholfritt alternativ, hoppa över likör och whisky.

Ingredienser:

1,5 dl nybryggt kaffe
4 cl kaffelikör (eller en tesked råsocker)
gräddglass med vaniljsmak
1 msk whisky (gärna den lyxiga från Mackmyra för en äkta gästrikisk känsla. Andra sorter går också bra.)
en nypa malet kaffe

Gör så här:

Brygg kaffe.
Tina glassen i mikron en halv minut eller i kylen en halvtimme. Blanda glass och whisky i en liten skål med höga kanter.
Vispa kort med elvisp tills glassen blir mjuk, dock inte för länge. Blir glassen för tunn; låt den stelna i frysen tills den har rätt konsistens.
Blanda kaffe och likör i ett värmetåligt glas.
Lägg en sked eller två av den mjuka glassen över kaffet.
Ge drinken en fin doft med en nypa malet kaffe på topp.
 

Recept: Ulrika Nyström Ljung.