Amerikanska viner är det som gäller för den nye presidenten i USA. Det bjöds i varje fall på hans första lunch som president.

När Barack Obama igår inledde sin presidentperiod så var det många i vinbranschen som andades ut. Med George Bush som president har vinet inte stått särskilt högt i kurs och många hoppas nu på att den nye presidenten ska ha större intresse för vin och därmed ge skjuts åt vinförsäljningen i USA.

På den första lunchen med den nye presidenten bjöds det följdaktligen på vin och vinmakarna i USA jublade. Nu hoppas de på en Obamavåg även i vinförsäljning och vinintresse.
 

Vill du dricka som en president så är det det här som gäller. Till förrätten, en gryta på skaldjur med bland annat hummer, räkor och torsk, bjöds det på Duckhorn Vineyards Sauvignon Blanc 2007. Varmrätten, antingen fasan eller ankbröst, fick sällskap av Goldeneye Anderson Valley Pinot Noir 2005.

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell säger att producenten Duckhorn, som ligger bakom båda vinerna, har ett gott rykte, speciellt vad det gäller rött och att vinerna förmodligen smakade mycket bra.

Till efterrätten var det amerikanskt mousserande i glasen, flaskor av det kaliforniska märket Korbel bars fram och deras "Special Inaugural Cuvée" brukar serveras vid presidentskiften. Vinmakarna i USA är säkerligen glada över den nye presidenten i Vita huset, ur deras synvinkel kan det bara bli bättre.

Vinerna finns inte på Systembolaget men vill du besöka producenterna så hittar du länkar till höger. Där hittar du även recepten till maträtterna som serverades på presidentlunchen.

NUVARANDE Drick som en president
NÄSTA Fisk på nya sätt