Doften

Doften är det sinne som lättast förstår vinets språk. Det är med näsan vi plockar upp de flesta av signalerna. Det är lite av en procedur att komma åt dofterna i ett glas. Ett bra sätt är att bara föra vinet till näsan, sniff a en gång och öppna dina sinnen. Sedan kan du tänka lite på om vinet känns varmt eller kallt. Det kan ge en indikation om ursprung. Sedan noterar du bara ditt första intryck, det som omedelbart säger något till en, till exempel vinbär, ek eller körsbär.

Virvla, sniffa, notera

Sedan är det dags att undersöka vinet lite mer
noggrant. Virvla runt vinet i glaset så att det
sköljer över glasets varmare övre del och ta sedan
några djupa sniff ar. Försök hitta liknelser, notera,
sniff a igen och notera. Till sist har du fått ihop en
del uttryck och en doftprofi l på vinet. Det har talat till dig!
Bland vinprovare talar man om tre olika doftgrupper: primäraromer,
sekundäraromer och tertiäraromer.
Primäraromer är de som kommer från druvan, jorden och årets
klimat. Ofta är de aromer som påminner om olika bär och frukter.
Sekundäraromer är de som kommer från själva processen då man
gör vin. Det kan vara jäst eller aromer som kommer
från det faktum att man jäst vinet vid hög
eller låg temperatur, och de kan påminna om
jäst, bröd eller gummi.
Tertiäraromerna kommer från vinets mognad
och är det som vinprovare i allmänhet kallar för
bouquet. De är ett resultat av till exempel fatlagring
och buteljmognad och avslöjas genom en
vaniljdoft, lite cederdoft (som nyvässad blyertspenna)
och läderartade dofter.
Folk som provar mycket vin har skaff at ett eget
språk och en massa fantasifulla formuleringar
som ”kattpiss på krusbärsbuske” och ”svettig
häst”. De behöver du givetvis inte använda
– det viktiga är att du är sann gentemot dina
egna doftminnen. Somliga nybörjare har kallat
ekdoft/vanilj för ”varm träsko” eller ”sommarbrygga
vid vattnet” och det är utmärkta liknelser – det viktiga är
att du har egna doftminnen. Lär du dig doften på riesling, sauvignon
blanc och chardonnay samt de röda cabernet sauvignon,
merlot, tempranill och syrah så klarar du de fl esta viner.
Sammanfattning: Doften är vinets tydligaste språk. Översätt det
noggrant till ditt eget och var inte rädd för att ta ut svängarna.