Din guide till ett lyckat midsommarparty

Håll med om att svensk midsommar inbjuder till en av de allra vackraste festerna. Om vi nu har tur med vädret vill säga. Och kommer över både nypotatis, nyplockad gräslök och jordgubbar, sådant som är ”måsten” på midsommarbordet!

Sen skadar det ju inte om vi får sällskap på festen av skönheter som fjärilar och kvittrande fåglar, en igelkott för att minna om flydda tider (igelkotten är bland det äldsta vi har i djurväg!) och några ekorrar som inspiration för sjungandet. För sjunga det ska man – en visa för varje snaps . Minst.

Bind en krans

Plocka böjbara grenar, till exempel björk, bok eller pil, vira dem och forma en ring med hjälp av vanligt tunt snöre. Stick in färgstarka lövkojor, rosor, blåklint och prästkragar. Vira ett tunt sidenband och låt det hänga ner på ryggen.

Mörkt bröd

Helst kavring, eller en dansk fullkorn. ALLTID i supertunna skivor.

Nypotatis

Tvätta, koka upp i saltat vatten med dill, låt stå med lock på avstängd platta. Övervaka – nypotatis tar inte lång tid att bli färdig.

Rädisor

Ingen barnmat precis – men vi andra vill ha, med en klick smör och lite flingsalt.

Smör

Bordsmargariner bannlyses denna dag. Äkta vara ska det vara.
Och starkaste prästosten. Det ska riktigt bränna i tandköttet.

Matjessill

Oftast väljer vi att köpa i konserver. Det kan vara en chansning. Tag därför några olika sorter. Också hela filéer som ni själva klipper i bitar.

Kall öl

Ställ en spann med kallt vatten i trädgården i skuggan, och ha ölen lätt tillgänglig.

Iskall snaps

Var och en har sin favorit. Men glöm inte att den gjord på beska kryddor är samtidigt en medicin.

Extra plus

Senapssill, ägg, lax, lufttorkad skinka, prinskorvar, en krämig brie, salta kex, druvor.

Gräddfil

Gör en extra smakrik gräddfil genom att blanda i antingen finhackad gullök, riven rödlök, eller finklippt dill.

Gräslök

Låt gräslöken stå i all sin längd på bordet. Lägg en sax bredvid så kan gästerna klippa som de vill.