Årets stora test av glögg 2014. Vi har provat 12 sorters glögg inklusive Årets glögg från Blossa.

OBS! Nu finns test av årets glögg 2018 – klicka här

 

Glögg – test 2014

Vi testar smak, doft, sötma och julkänsla på ett urval av årets nyheter i glögghyllan samt några gamla favoriter. Vi är en grupp på elva personer som har provat och tyckt till om glöggsorterna. Vårt omdöme baseras på hur vi anser att glöggen doftar, smakar samt vilken julkänsla drycken inger. Till glöggen serverade vi pepparkakor, som i vissa fall fungerade som en smakhöjare. Överlag var vi inte jätteimponerade av årets glöggutbud och är ganska överens om vilken sort vi vill bjuda på i jul.

glogg4

Blossa, Vinglögg

Luktar lite alkohol, kryddigt och glögg. Mild god smak, med ganska klassisk julkänsla. Det vi gillar är att den är klassisk, men egentligen smakar den mest som spritig saft.

Saturnus, God Jul Glögg

Lite pepprig lukt som är ganska starkt. Smakar lite kaneltuggummi. Söt så det förslår och passar väldigt bra för barn. Eftersmaken är som efter en karamell som sugit tungan torr.

glogg3

Blossa 2014, Lavendel

Vi drack den uppvärmd, men den ska även gå att dricka kall. De flesta upplevde att glöggen hade en stark, spritig lukt. Ingen direkt smakupplevelse tyckte vi. Julkänslan försvinner lite eftersom lavendel inte är särsilt juligt.

Blossa, lättvingsglögg

Blossas lättvinsglögg luktar lite klent av pomerans. Den har en svag smak som inte riktigt träder fram. Glöggen påminner om saft men har trots det en klassisk glögg-smak. Vi gillar den här, men den är ingen favorit.

glogg7

Dufvenkrooks, Hjorton

Hjortronglöggen från Dufvenkrooks luktar svagt av te och svartvinbärssaft. Den smakar dessutom nästan bara svartvinbär och har en lång, syrlig eftersmak. Trots att det ska vara en hjortronglögg känner vi faktiskt ingen hjortronsmak alls. Den här glöggen, som påminner oss mer om varm saft passar utmärkt på en vinterutflykt, men levererar ingen julkänsla.

Tegnér och Son, Ekologisk vinglögg

Behaglig, saftig doft med framträdande inslag av kanel och kardemumma. Smaken är len och rund och verkligt julig. God helt enkelt. Glöggen är inte lika söt som många andra sorter och har en lite bittrare eftersmak. Passar extra bra till pepparkakor.

glogg6

Blossa, Original

Riktigt fin glöggdoft som sprider sig i rummet. Julkänslan är på topp. Glöggen, som innehåller alkohol, är jämn i smaken, om något en aning klen. Den har en bra balans mellan sötma och syra. Den här glöggen vill man verkligen vill ha på glöggbjudningen.

Saturnus, Lusseglögg

Luktar starkt, som en blöt lussekatt. Glöggen är alldeles för söt. Den ha en stickig, lite parfymig eftersmak. Den här glöggen vill vi inte dricka mycket av tyvärr. På grund av den starka doften av saffran ger glöggen en härlig julkänsla, men smaken är ett riktigt bottennapp. Sämst i testet.

glogg5

Blossa Frisk, Fläderblom och citrus

Blossas fläderglögg är en av årets nyheter och doftar parfymigt. Glöggen har en tydlig smak av alkohol och eftersmaken är lite tvålig. I övrigt smakar glöggen ganska lite. Den här glöggen är inte god alls faktiskt. Glöggen, som smakar mest som en varm flädersaft, inger noll julkänsla och vår testgrupp vill inte ens ha med den på vinterutflykten.

Saturnus, Pepparkaksglögg

Glöggen doftar starkt bärigt. Glöggen smakar mest saft, med inslag av russin och vindruvor och är inte särskilt kryddig. Smakar inte alls pepparkaka. Glöggen är dessutom alldeles för söt, nästan sliskig. Det här är en mesig glögg och julkänslan uteblir.

glogg10

Ripa, Zinfandel vinglögg

Ripas Zinfandel vinglögg doftar just vin, och blommor. Trots att doften nästan är fet är smaken tunn och efterföljs av en konstig bismak som tar över direkt. Den här glöggen är hyfsat julig men påminner mycket om varmt vin. Helt okej, lite meningslös glögg.

Tegnér och Son, Ekologisk starkvinsglögg

Det här är testgruppens favoritglögg. Glöggen från Tegnér och Son har en framträdande kardemummadoft. Sötman i glöggen balanserar upp den höga alkoholhalten. Den känns julig, och vuxen.