Upptäck den spanska cavan på en äkta cavabar i Stockholm. Här får du en riktig spansk känsla och kan smaka cavor i alla prisklasser.

Cava-baren Pappa Ray Ray på Södermalm i Stockholm kom till efter en tid i Spanien. Krögaren Johan Ray bodde i Barcelona och tog med sig idén om att få dricka gott bubbel på glas hem till Sverige.
 – Jag såg hur populära cavabarerna var i Spanien och tänkte att det snor vi. Att köpa cava på glas gör det mer lättillgängligt. Och folkligt, det passar här på Söder, berättar Johan som äger baren tillsammans med sin syster Joanna Ray.

Pinchos finns alltid till

För att öka känslan av Spanien kan man även köpa klassiska tilltugg till sitt glas bubbel. På bardisken i Stockholm står varje kväll ett fat med pinchos, en snack typisk för det spanska området Baskien. Pinchos är lite mer mat än en tapas och serveras ofta på ett bröd.

Vill ta in egen cava

På Pappa Ray Ray finns alla möjliga olika sorters cava. Men inga söta sorter.
 – Vi har bara torra cavor här. De söta måste man ha en dessert till, berättar bartendern Alma Alic. Flaskorna i baren kommer från privata importörer men Johan har planer på att de själva ska bli importörer i framtiden.
 – Vi har pratat om resa ner och både ta hem flaskor som inte går att få tag i, bli importörer själva, och att ta fram en egen cava tillsammans med något hus där nere, berättar han.

Görs precis som champagnen

 – Cava har setts som ett billigt bubbel med inte så bra kvalitet, men det finns många riktigt bra cavor, säger Alma. Den har samma tillverkningssätt som champagnen, med andra jäsningen på flaska, men en cava är sällan äldre än två år. Den ska heller inte lagras längre, när du väl köpt hem den ska du dricka den på en gång, berättar Alma.
     Förra året såldes 1 165 027 liter cava på Systembolaget, en ökning jämfört med året innan.

Satsar på cava

Namn: Alma Alic, bartender och Johan Ray, krögare.
Aktuella: skapar sommardrinkar med cava på baren Pappa Ray Ray på Södermalm i Stockholm.

Testa deras drinkar

NUVARANDE ”Det ska vara lätt att köpa bubbel på glas”
NÄSTA Smala luncher till veckan