Skalet skyddar frukten från solljus och sjukdomar. Äter du skalet från de här 5 frukterna kan du få samma effekt på dina celler.

Alla växter och grönsaker måste skydda sig mot föroreningar och UV-ljus, därför är det viktigt att de har ett starkt skydd i skalet. Starka färgpigment i skalet på frukt och grönsaker verkar ofta som kraftiga antioxidanter. De fungerar på samma sätt för våra celler och skyddar dem från fria radikaler, vilket fördröjer åldersrelaterade symtom och motverkar sjukdomar. Här är fyra frukter och grönsaker som gömmer vitaminskatten  i skalet.

Äpple
I en studie från Cornell University i USA har man visat att ett normalstort äpple med skal ger samma effekt som 1500 gram C-vitamin. Eftersom vitaminerna främst sitter i skalet eller strax innanför är det bättre att äta flera små än ett stort äpple om det är C-vitamin man vill ha.

Kiwi

Tvättar man bara kiwin ordentligt går skalet fint att äta. Det är mjukt och det håriga känns inte. Det ludna höljet är fyllt med antioxiderande flavonoider och fibrer, och sägs också skydda mot stafylokocker och e-colibakterier.

Gurka
Gurkan innehåller mestadels vatten, men i skalet skalet finns kiseloxid som är en av byggstenarna i kollagen. Kollagen är ett protein som finns framför allt i bindväv, hud och kärlväggar. Kollagenet är det som gör huden smidig och kärlen elastiska hos människan.

Apelsin
Skrubba apelsinen och riv skalet över frukostyoghurten.Ytterskalet på apelsinen är rikt på flavonoider som hjälper till att sänka nivån av skadliga blodfetter. Skalet innehåller även UV-skyddande ämnen som enligt en studie från Univerity of Arizona minskar risken för hudcancer med 30 procent.

Aubergine
Auberginens fruktkött är inte så innehållsrik ur näringssynpunkt, men äter du den med skalet kvar har den många hälsoeffekter. Färgämnet som ger den mörklila färgen är en antioxidant som kallas antocyanin. Antocyaninerna har använts mycket i cancerforskning, och man har funnit att de har en hämmande effekt på spridningen av cancer.

Källor: Women´s health, Helena Nybloms "Supermat"

Tvätta skalet

Frukt och grönsaker kan vara besprutade därför är det alltid bra att tvätta frukten eller grönsaken innan du äter.

Bra skal-mat

Nudelsallad med aubergine och räkor

Pavlova med kiwi

Yoghurt med äpple och hallon

NUVARANDE Det sitter i skalet
NÄSTA Brunch för kalla vinterdagar