För de som gav sig ut i vasaspåren i veckan väntade en mugg blåbärssoppa någonstans på vägen. Blåbär är något av det nyttigaste du kan äta.

Björnen gör helt rätt som glufsar i sig blåbär på höstkanten. Och vasaloppsåkarna får kanske en extra skjuts efter några klunkar av den klassiska blåbärssoppan.
Blåbär är nämligen något av det nyttigaste du kan äta. Blåbär är bra för hjärtat, hjärnan, huden och motverkar även olika typer av cancer, har senare tids forskning kunnat bevisa. De innehåller dessutom få kalorier och mycket vitaminer.
– I ett blåbärsskal finns antocyaner, förklarar näringsforskaren Magnus Nylander till tidningen Vasalöparen. Antocyanerna stärker immunförsvaret och det är det som kommer elitidrottaren till dels eftersom hård träning annars kan leda till att man drar på sig infektioner. Det är också antocyaner ligger bakom blåbärets härliga färg. Men antocyaner kan förstöras vid olika tillverkningsprocesser, därför är det bäst att äta bäret som det är färskt eller fryst. Lägg en näve blåbär på gröten varje morgon, eller varför inte koka egen blåbärssoppa – se receptet här nedan.

Bra att veta om blåbär

  • Antocyanerna skyddar hjärncellerna från fria radikaler och förhindrar att de dör.
  • Innehåller fytokemikalier som kan bidra till att nya hjärnceller bildas.
  • Genom att äta blåbär ökar du dina chanser att fördröja hjärnans åldrande.
  • Innehåller kollagen som är en viktig byggsten i vår hud. Äter du blåbär varje dag kan det leda till att du får en smidigare hud.
  • Plocka egna bär på hösten och fyll frysen. Skön avkoppling och nyttig kost.

”Supermat” av Helena Nyblom