Det finns gott om hummer

Krögaren Anders Kroon fiskar hummer varje år och tycker de strikta reglerna kring hummerfiske är bra. - Man måste tänka framåt.

Kocken Anders Kroon driver sin egen krog Kroons, som ligger precis under bron över till skaldjursmeckat Smögen. På Kroons kan man nu med fördel äta färsk hummer, som de köper nere i fiskehallarna.
 – Hummersäsongen startade den 20 september klockan 07.00, berättar Kroon som menar att det strikta regelverket som finns kring hummerfisket och de dryga bötrarna för regelbrott kan vara orsaken till fisket fungerar.
 – Man måste tänka framåg. Jag har fiskat i runt 10 år och fått ungefär lika stor fångst varje år på ungefär 50-70 fina humrar.

Tjuvar glöms inte i första taget

Om någon i kustsamhället skulle komma på tanken att bryta mot reglerna, att börja i förtid eller vittja någon annans hummertinor, skulle han få en stämpel för livet. Och hans framtida släktingar likaså.
 – Hummertjuvar glömmer man inte bort här ute, säger Kroon som själv har 14 tinor, vilket är det tillåtna antalet och dagens fångst ser ut att bli god. 
  – Än så länge idag har vi fått tio fina humrar.
Men Kroons egna hummrar får restauranggästerna inte avnjuta.
 – Vi lägger dem i en sump i fiskeboden och där kan de ligga upp till ett år, tillsammans med lite krabbor och räkor.


Sedan gör de storkok i släkten över julhelgen med stort hummerkalas, eller passar på och ger bort som julgåvor.
  Godast är hummern som den är, tycker Kroon (bilden.)
 – Koka i salt vatten, lite öl och dill. Sen med rostat bröd med majonnäs. Det är svenskt och gott.

Lång säsong

  • Det är tillåtet att fiska hummer från 20 september fram till 1 maj. Men de flesta får sina fångster under hösten och fiskar inte vidare på våren.
  • Man måste slänga i romhonor och humrar som inte håller den tillåtna storleken. Fiskare har med ett så kallat skjutmått till havs för att vara säkra på att de tar upp tillåtna humrar.

Läs mer om Kroons här

Läs mer om humrar