Det roligaste och godaste bröllop jag varit på var ett kräftkalas i ett glasbruk. Helt galet alltså.

Brudparet vigdes i kyrkan intill och åkte sedan häst och vagn fram till glasbruket, där glasblåsarna blåste fanfar i sina glastrumpeter. Sedan vidtog mingel på gårdsplanen, med drink och små tilltugg. Augustisolen var varm och skön, sorlet steg snabbt och ungarna jagade varandra under skratt och stoj på gårdsplanen.

När dörrarna till bruket
öppnades välkomnades vi in till själva glashyttan. Ugnarna var avstängda och hela hyttan var i stället dukad med långbord och levande ljus. Brudparet och närmaste släkten satt på balustrad i fonden. Maten serverades från stationer runt om i lokalen. Och maten var alltså kräftor! Enorma fat av djupröda läckerheter som vi under stort fniss och stoj och många roliga tal skalade, slurpade och tuggade i oss.
Poängen, förutom att det var ett underbart bröllop och massor av härliga människor att umgås med, var att hela kompositionen var så skönt knasig: bröllop – glasbruk – kräftor. Det var en kombination som tog udden av den där lite stelt nervösa värdigheten som ibland kan lägga sordin på stora arrangemang.

Alla hade inte ätit kräftor förr och nu var det bara att kavla upp ärmarna på finklänningen och hjälpa bordsgrannen med kräftkonsterna. Och nåt försiktigt sippande var det ju inte tal om, här slurpade både brudpar och gäster så det stod härliga till.

Det blev en oförglömlig kväll för oss alla, och för dem som sov över på vandrarhemmet väntade en skön champagnefrukost i solen nästa morgon.
Men i Allt om Mat väntar vi med kräftorna till i augusti i år. Bröllop däremot, det bjuder vi på redan nu, med massor av härliga recept till, se sidan 27!

Katrin Alström

chefredaktör för Allt om Mat.

NUVARANDE Det allra godaste bröllopet
NÄSTA Pasta för hela veckan