Författaren Viveca Sten har erövrat Europa med sina Sandhamnsdeckare. Nu ger hon ut Skärgårdssommar - säsongens härligaste kokbok med recept från havsbandet. För alltommat.se berättar Viveca om maten, de oväntade mötena och vad hon själv kommer att läsa och äta i sommar.

Hur utmärker sig skärgårdsmaten?
– Det är mycket fisk förstås och grillat. Fräscht och sommaraktigt med mycket grönsaker och gärna kalla röror eller såser.

Vad hittar vi på ditt fikabord?
– Många läckerheter, jag älskar att baka! Chokladpinnar, citronmuffins, alla slags bullar förstås. En specialitet är min chokladpunschrulle, en rulltårta smaksatt med choklad som har en drömgod punschfyllning.

 Vad var mest överraskande i arbetet med boken?
– Att det var så roligt att skriva andra slags texter än de jag brukar skriva i mina deckare.

– Boken innehåller små betraktelser över livet i skärgården och personerna som jag besökte på de andra sex öarna som är med i boken förutom Sandhamn: Bullerö, Södermöja, Harö, Grönskär, Svenska Högarna och Lygna. Det var en ren fröjd att berätta om deras tillvaro och riktigt frossa i levande miljöbeskrivningar (skratt).

 Har du något favoritrecept?
– Mitt favoritrecept från nya kokboken ”Skärgårdssommar”, är min mormors paj (Bärpaj med crème brulée-känsla, se recept nedan) som jag ätit och lagat i hela mitt liv. Mormor dog 2012 precis innan hon skulle fylla etthundraett år och hon var min stora förebild.

Jeppe Wikström har fotat. Har ni arbetat tillsammans tidigare?
– Nej, men vi känner varandra sedan länge. Boken började med att vi sprang på varandra på Fotografiska Museet. Jeppe älskar att fotografera skärgården, jag älskar att skriva om skärgården. Båda älskar vi mat. Det var inte så konstigt att det blev ett gemensamt projekt om mat i skärgården.

 Finns det några likheter mellan att skriva om spänning och mat?
– Varje gång man skriver en ny bok handlar det om att fånga läsarens uppmärksamhet. Att skapa ögonblick då läsaren förlorar sig i boken och bara vill läsa mer.

 Vad läser du i sommar?
– I sommar ska jag vara mycket i Sandhamn eftersom jag arbetat så intensivt det senaste året. Att ge ut både en deckare och en kokbok samtidigt har krävt sina timmar. Till exempel ska jag läsa Fredrik Backmans ’Mormor hälsar och säger förlåt’ och Jung Chans nya bok om den sista änkekejsarinnan i Kina – Cixi.