De fem godaste italienska röda vinerna mellan 100 -150 kronor just nu

Älskar även du viner från Italien? Här har vi listat fem goda italienska röda viner på Systembolagets ordinarie sortiment som kostar mellan hundra och hundrafemtio kronor.

Toraccia del Piantavigna 2005, Ghemme, Piemonte, 149 kronor

italienska viner. 1
Det här är ett riktigt kap. Att hitta äldre årgångar är ovanligt så när de bjuds ska man passa på. Från ett lite mindre distrikt i Piemonte med en fin ryggrad av nebbiolo, nästan i klass med kusinerna från Barolo och Barbaresco.

 

 

Alta Mora, Etna Rosso, 2015, Sicilien, 150 kronor 

italienska viner. 2
Viner som odlas på vulkanen Etna uppfostras i svart vulkanisk jord och har en alldeles särskild karaktär. Druvsorten nerello mascalese är en sicilianare till födseln och visar här på en fin bredd av smaker; kryddnejlika, kanel, jordgubb och choklad till exempel.

 

 

Poliziano, Rosso di Montepulciano, 2015, Toscana, 129 kronor

italienska viner. 3
I det här området strax söder om Siena finns Italiens mest prestigefulla viner; Brunello och Nobile. Det här är en lillebror till den sistnämnda, ung och fräsch men med ett klädsamt självförtroende av både syra och strävhet. Kanske sommarens godaste grillvin!

 

Cannonau di Sardegna, Riserva 2013, Sardinien, 119 kronor

italienska viner. 4
Sardinien är känt för sin lokala druvsort Cannonau och på ön vet alla hur den smakar. Här i Sverige har vi dock lite sämre koll. Med inslag av både sandelträ och rosor och med en hint av pomerans sticker det här viner verkligen ut i mängden.

 

 

Villa Antinori 2013, Toscana, 149 kronor

Italienska viner.5
Det går inte att ta miste på att den här klassikern kommer från ett soligt Toscana. En flörtig italienare som charmar med mörk frukt och kryddor utan att mista sin elegans.

NUVARANDE De fem godaste italienska röda vinerna mellan 100 -150 kronor just nu
NÄSTA Drick vin och öl till våfflorna!