Morotens resa genom kroppen tar ett helt dygn, en godisbit försvinner på 30 minuter. Matsmältningen är nyckeln till ett hälsosamt liv.

Den nyttiga moroten ger kroppen en mängd hälsosamma näringsämnen som stärker immunförsvaret och gör dig mätt.

Det onyttiga godiset ger dig en sockerkick, men sedan blir du snabbt hungrig igen samtidigt som godiset kan leda till förstoppning.


1. Matstrupen

  • Moroten måste tuggas väl. Det ger mättnad.
  • En godisbit kan sväljas nästan hel och ger ingen mättnadskänsla.

2. Magsäcken

  • Morotens innehåll av fibrer och komplexa sockerämnen bryts ner sakta och stannar kvar och fyller upp magsäcken. Detta håller dig mätt länge och du får inte lika stort behov av att småäta.
  • Godisbiten bryts ner redan i magsäcken och ombildas till sockervatten som varken ger utfyllnad eller mättnad.

3. Tunntarmen

  • Moroten bryts ner långsamt till enkla sockerarter med hjälp av matsmältningsenzymer. Kostfibrerna kan inte brytas ner här, men ger utfyllnad och mättnad. Sockret hålls kvar och tas upp långsamt utan att belasta blodsockerbalansen. Proteinerna bryts ner till aminosyror. Sunda ämnen som vitaminer, mineraler och fotokemikalier tas upp och håller din kropp i balans.
  • Sockret tas upp snabbt, blodsockret och mängden insulin ökar. Du kan bli pigg och mätt fort men du blir också fort trött och hungrig när blodsockret sedan sjunker. Kroppen får inga nyttiga ämnen att arbeta med.

4. Tjocktarmen

  • Kostfibrerna bryts ner till korta fettsyror som förebygger cancer. Tarmfloran upprätthålls och motverkar infektion, allergi och tarmcancer. Osmältbara kostfibrer blir utfyllnad i tarmen och motverkar förstoppning.
  • Nu finns inget kvar av godisbiten. Tjocktarmen har inget att arbeta med för att bilda nya goda bakterier eller sätta i gång tarmens sammandragningar och du riskerar att få förstoppning.

Källa: i form.se

Följ med Food Pharmacy på en matresa till Marrakech!

Passa på att fly undan novembermörkret och följ med Lina och Mia från Food Pharmcay till färgsprakande Marrakech. Vi maxar denna weekend med det absolut bästa staden har att erbjuda i form av upplevelser, mat, shopping och såklart spännande föreläsningar och workshops med Food Pharmacy. Läs mer och boka här. 

Food Pharmacy

Lina och Mia från Food Pfarmacy