I annonssamarbete med PåGEN

Om du gillar att laga mat vet du att bra råvaror gör stor skillnad på slutresultatet. Detsamma gäller för bakning. Den hemliga ingrediensen i riktigt gott kvalitetsbröd är utvalda råvaror och för surdegsbröd en väldigt speciell olja.

Bra råvaror är grunden i all matlagning och bakning. Därför bakar Pågen bröd av vete och råg som odlats i Sveriges bästa spannmålsområden i Skåne och Västergötland. Mjölet mals av svenskt vete och råg, odlad inte långt från bagerierna i Malmö och Göteborg.

– Det är inte vilket mjöl som helst som får lov att bakas till Pågens bröd, berättar Mikael Mattsson som är ansvarig för produktionen på Pågen.

– Säden odlas av kontrakterade bönder för att vi ska veta exakt var spannmålen kommer ifrån. Flera av bönderna odlar till Pågen år efter år, vissa gårdar har faktiskt odlat åt oss i flera generationer.

Välj mjöl från Skåne och Västergötland – de bästa spannmålsområdena

Vetet och rågen mals i Pågens egna kvarnar. Den ena ligger i Lilla Harrie, mitt bland bördiga, skånska åkrar, bara ett par mil från bageriet i Malmö. Den andra kvarnen ligger alldeles i anslutning till bageriet i Göteborg. Här mals spannmål från västgötaslätten till mjöl av högsta kvalitet.

– Skåne och Västergötland är de bästa spannmålsområdena i Sverige, menar Mikael Mattsson. Tack vare att vi arbetar med kontrakterade bönder och har egna kvarnar har vi full kontroll över våra ingredienser, bokstavligen från ax till limpa.

Pågen Surdegsbröd.

I Pågens bagerier i Malmö och Göteborg används mjöl från lokala producenter. Men för att baka ett riktigt gott surdegsbröd krävs ytterligare kvalitetsingredienser.

Den (inte så) hemliga ingrediensen bakom ett gott surdegsbröd

Det är kallpressad rapsolja som ger Pågens Surdegsbröd dess unika smak.

– Och det ska vara kallpressad rapsolja från Gunnarshögs Gård, av raps från Österlen i Skåne, säger Mikael Mattsson.

Rapsolja innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av. Dessutom innehåller rapsolja det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv.* Testa gärna själv att baka bröd med kallpressad rapsolja. Den har en naturligt gyllengul färg och härligt nötig smak som är väldigt god i bröd.

– Nyckeln till att baka goda bröd ligger i att välja sina råvaror med omsorg, förklarar Mikael Mattsson. Det gäller både för den passionerade hemmabagaren och för ett stort bageri som bakar bröd till hela svenska folket.

Tips! Blev du sugen på en macka nu? Här hittar du goda recept!

*Källa livsmedelsverket.se