Försöker du hålla dig ifrån allt som är sött och gott? Tackar du alltid nej till dessert för att du är på diet? Då visste du kanske inte att det faktiskt kan vara bra för kroppen att unna sig något riktigt smaskigt lite då och då? Här är fyra hälsosamma orsaker till varför du ska unna dig dessert!

Bildkälla

1. Desserter är fullproppade med näring

parfait

Bildkälla

Det finns en anledning till att kroppen suktar efter sötsaker – den behöver kolhydrater! När man går på lågkaloridiet är det lätt att glömma. Desserter och andra sötsaker innehåller sällan nyttiga kolhydrater, men genom att välja rätt sorts dessert (tänk: frukt, bär, mörk choklad) kan du faktiskt ge både kropp och själ rätt sorts energi.

2. Du blir lyckligare av att äta efterrätt

tryffel

Bildkälla

Mat som naturligt innehåller mycket kolhydrater hjälper hjärnan och kroppen att producera lyckohormoner som t ex serotonin, som i sin tur bidrar till emotionellt välmående. Att äta din favoritdessert kommer därför att trigga din hjärna och kropp på positiva sätt.

3. Att unna dig dessert kan hjälpa dig att hålla vikten

brulee

Bildkälla

Suget efter sötsaker är en av de största orsakerna till att många misslyckas med sin diet. Att sluta äta sötsaker helt och hållet kan på kort sikt ge fina resultat på såväl viktnedgång som i träningen. Men studier visar att vuxna som också unnar sig något gott ibland, men annars äter en balanserad kost, har bättre chans att bibehålla en hälsosam vikt på lång sikt. Detta eftersom kroppens behov av desserter och sötsaker mättas och tillfredsställs. Att sluta äta saker du tycker om helt och hållet kan istället leda till frosseri när du väl ”unnar” dig något gott.

4. Att äta efterrätt är ett utmärkt sätt att få i sig frukt

sorbet

Bildkälla

Frukt är, som alla vet vid det här laget, en viktig del i vårt dagliga intag av näring. Frukt hjälper oss att hålla oss hälsosamma, starka och bidrar till att stärka vårt immunförsvar. Många desserter som pajer, sorbeter och liknande innehåller just frukt och kommer på så sätt att boosta din kropp med nyttigheter.

Du vill också läsa:

Maten vi ogillade som små – men som vi inte kan få nog av som vuxna

Dessertälskarens nya recept

Så gör du efterrätten ännu godare – servera i skål av kakdeg

 

bylineylvajohansson