Konditorn Daniel Roos ställer i helgen upp i Mat OS med desserter och petit chouxer.

Daniel Roos står vanligtvis och svettas som chefskonditor i köket på Operakällaren och lagar ljuvliga desserter åt sina gäster. Men i helgen är hans provsmakare något mer kräsna då han, tillsammans med Culinary Team ställer upp i Mat-OS i tyska Erfurt. Hans trick till att bli bra på desserter är att våga misslyckas.
 – Ingen är mästare i början, säger Daniel som precis har bjudit mig på en chokladkola av Valhronachoklad som kan ha varit den godaste kolan jag ätit. Daniel jobbar gärna med just den franska Valhronachokladen.
 – Jag frågade min franske konditor när jag kom ut på arbetsmarknaden varför han jobbade med Valhrona och han sa: för att den är bäst, sedan dess har jag bara jobbat med den chokladen.

Choklad som krydda i maten

– Trenden går mer och mer åt att använda choklad på olika områden till exempel i varmrätter, säger Danne som bland annat gillar att arbeta med choklad och te.
 – Men då är det viktigt att det får dra.
I Sverige blir det mer och mer vanligt att man beställer en dessert efter matan, något de alltid gör i Frankrike. På Operakällaren kan man säga att det finns två olika katergorier gäster.
 – Det finns de som inte äter ute så ofta och de är inte vana, de tänker på pengarna också. De beställer inte så ofta dessert. Så finns det den andra kategorin som har ätit här i 30 år, men de vill å andra sidan ofta ha desserter utanför menyn, som bär med grädde som jag får ställa mig att göra, säger Danne som om själv tycker mjölkchoklad mer påminner om godis än choklad, men kan ändå tänka sig att äta en kaka om han är sugen.

Mat OS

Mat OS går av stapel i tyska Erfurt mellan 18-22 oktober.

Följ Daniel Roos här i hans blogg och få lyxiga dessert tips.