Beställt några öl på sistone? Det finns en hel del ovanligheter i Systembolagets beställningssortiment - några som kan vara värda att beställa för att om inte annat vidga ölvyerna. Här har du tre varianter från Sverige, Italien och Polen.

Nils Oscar Coffee Stout, (88149), Nils Oscar, 23 kronor (330 ml)


Förra året gjorde
den svenska stouten med espressoblandning ett gästspel på Systembolaget och nu är den tillbaka igen – denna gången i beställningssortimentet. Det är en intressant upplevelse – rostade toner i ölen blandas med en vag kaffeton och om inte annat är det en svensk öl som man bör ha smakat om man är intresserad av ölkultur, den är klart annorlunda.

– Vad som skiljer stouten från många andra är att Nils Oscar helt går ifrån kallbryggningen av kaffet, för smakens skull blir det istället enbart espresso, säger Rickard Linch på kaffefirman Johan & Nyström som bidrar med kaffekompetensen till ölfirman Nils Oscar.


Hy Super Beer, (88673), Belgien, 180 kronor (750 ml)


Vad sägs om
en öl namgiven efter en egyptisk gudinna? Som dessutom är gjord enligt traditionell champagnemetod (!) och vars recept är framtaget i enlighet med månens faser? Ja, det låter kanske som kvalificerad galenskap men de som smakat säger att det är en fantastisk upplevelse – att det är en öl som är mer än en öl. Kanske ska man inte förfasa sig över priset utan mer se det som en champagne och då är det ju plötsligen inte så dyrt.

Ölen är skapad av italienaren Mario Chiaradia som tar ölkultur på stort allvar men det bryggs i Belgien.

 

Zywiec, (89832), Polen, 16,90 kronor (500 ml)


Den polska
staden Zywiec bidrar med ölet med samma namn, ett öl som för många polacker är det självklara valet om man ska dricka inhemskt öl. Det är en ljus lager som tidigare har funnits att beställa på Systembolaget och nu kommit tillbaka, enligt kännarna är det långa, friska, fruktiga smaker som gör den väl värd att testa.

Ölen skapades redan 1856 i bryggeriet som även har en porter i beställningssortimentet.

Observera att det inte går att beställa enstaka flaskor av Zywiec, endast partier om 20 flaskor.

 

NUVARANDE Dags beställa ny öl
NÄSTA Baka gott med graham