Plocka primörer direkt från naturens skafferi. Nässlor är både gott och nyttigt!

Den är liten och späd, men det är klös i nässlan. Invig nässelsäsongen med en mustig nässelsoppa på de första exemplaren. Plocka mer och frys in till senare!    

Skörda utan att bränna dig

Använd handskar när du plockar nässlorna, och ta de späda skotten.

Förse dig med sax och trädgårdshandskar. Klipp av de första späda skotten upp till 7–8 cm höjd. Med högre exemplar är det bara bladen som gäller.

Man ska undvika att plocka nässlor som växer i dikesgrenen eftersom de kan vara förorenade av avgaser från biltrafiken.

Förväll nässlorna så här:

  1. Rensa nässlorna ordentligt och skölj dem gärna en stund under rinnande ljummet vatten före användning eller förvällning.
  2. Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, och låt dem koka en stund.
  3. Låt dem rinna av väl i durkslag och krama ur det sista vattnet.
  4. Hacka och använd direkt eller frys in

 

Torka nässlor:

  • Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm och torr plats, och vänd sedan bladen varje dag. Eller: lägg nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan lite öppen i några timmar.
  • Dra av bladen från stjälkarna när de blivit torra och frasiga och förvara sen i en lufttät burk.

Laga mat med nässlor

  • Färska nässlor passar perfekt att ha i en smoothie, eller varför inte i våfflelsmeten!
  • Förvällda och hackade nässlor är gott i soppor, stuvningar och såser.
  • Torkade nässlor kan användas som krydda i potatismos eller bröd.

 

Här hittar du massor av nässelrecept:

NUVARANDE Förvälla och torka nässlor – så här gör du!
NÄSTA Tio smakrika förrätter