Grillat är alltid gott. Många grillar året runt men det är på våren de flesta tar fram grillen. Här är goda recept på grillat kött, hamburgare, fisk och vegetariskt på grillen. Samt 3 tips hur du får grillen i toppform.

Gasolgrillen får längre livstid om du tar hand om den väl.
– Om du lägger 30 minuter på att regngöra och inspektera grillen kommer den att hålla längre, säger Landmanns grillexpert och kock Ulrik Lindelöv.

Här är tre tips för hur du får grillen i toppform inför grillsäsongen:

1. Tvätta.

– Ta bort alla grillgaller, värmehyllorna och brännarna. Använd gärna en grillgallerborste för att avlägsna fettansamlingar på grillens insida. Skrubba insidan med ett milt diskmedel eller grillrengöringsmedel och skölj med ljummet vatten. Grillens insida kan även smörjas in med ett tunt lager av raps eller matolja som ger ett lätt skydd, säger Ulrik.

Utsidan med lock, skåp och avlastningsytor torkas effektivast av med en fuktig trasa och lite milt diskmedel.

2. Kontrollera

Kontrollera att det inte finns något korrosionshål till anslutningarna för brännarna. Om så är fallet måste brännarna bytas. Avlägsna smuts som täpper igen öppningarna med t.ex. en tandpetare (försiktigt så inget skadas!). Kontrollera även att brännarna inte är tilltäppta av spindelnät. Kontrollera också grillgallren så att det inte är några sprickor i fogarna. Borsta bort intorkad smuts.

3. Testa

Såpatestet är ett av årets viktigaste test. Undersök slangen från gasoltuben så att den inte är sprucken och läcker.

– Jag kör oftast en blandningen med 50/50 såpa och vatten. Stäng av ventilerna på grillen och vrid på gasoltuben. Kontrollera om det bildas några bubblor som indikerar en läcka mellan gasoltuben och infästningen till gasolgrillen. Prova att vrida åt anslutningarna och testa igen. Om det läcker måste gasolkopplingen bytas ut.

Till sist, kontrollera vreden, termometer och handtag. Att byta ut delar som dessa kan fräscha upp grillen och göra att den ser ny ut igen.

5 grilltrender 2012

Inspiration: Fem heta grilltränder för terrassen och grillpicknicken.

    Vintips till grillat

    Kolla våra vintips till grillat – fina grillviner allihop.

    NUVARANDE Dags att ta fram grillen
    NÄSTA Påskens alla recept