Citronkladdkaka - årets sommartårta! Frystorkade hallon hittar du i välsorterade matbutiker, ibland även i lösvikt.

Liten citronkladdkaka med frasiga hallon och pistasch

5 min + 10 min i ugn. Till 4 pers:

  • 1/2 citron
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Tillbehör:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl frystorkade hallon eller 250 g färska
  • 1 msk naturella pistaschnötter

Gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Ta ut och låt kallna i kyl. Vispa grädden fluffig och bred över kakan. Strö över hallon och nötter. 
    citronkladdkaka

    Foto: Helén Pe

 

Att dricka till citronkladdkaka:

Brochet 2015 (4655) Frankrike, 129 kr (37,5 cl)
Sött vitt vin med fin intensitet, inslag av torkade frukter, honung och citrus.