Cidern har blivit trendig - försäljningen ökar och vi dricker allt mer av cidern till mat.

Svenskarna har upptäckt cidern! Hittills i år har försäljningen ökat med över 10 procent och i april såldes det nästan en tredjedel mer cider än vad det gjordes samma månad förra året. Och allt talar för att trenden kommer att öka under sommarmånaderna, cidern är perfekt under soliga dagar.


Här har du
5 bra grejer att känna till om cidern.

1. Cider är i grunden väldigt enkelt. Krossa äpplen eller päron, pressa ur saften och låt den jäsa så får du cider. Cidern är väldigt gammal som dryck – den första cidern tillverkades redan före Jesus tid.

2. Puritanerna anser att cider bara ska innehålla äpplen eller päron och inte smaksättas med andra bär och frukter. De stora ciderländerna i världen – Frankrike och England – håller olika hårt på traditionen, Frankrike är stenhårda i regelverket och tillåter inga tillsatser alls medan England tillåter jäst och smakämnen och socker.

3. Förra året drack vi nästan 10 miljoner liter cider i Sverige – i år beräknas vi dricka mer.

4. För att räknas som cider i Sverige så måste minst 15 procent av innehållet vara jäst eller ojäst äpple- eller päronjuice.

5. Ska du testa en traditionell fransk cider – testa en Boulard Cidre de Normandie (1848) eller en Sidre Brut (1866) – båda är torra och bra alternativ till mat.  Sugen på en engelsk variant? Testa klassikern Strongbow (1819) eller Westons ekologiska variant (1864) – lika bra till kycklingrätter, fläskkotletter eller bara som drink.