Kött, fisk, kyckling, pilgrimsmusslor – alla hittar sin favorit när Charlotta Malhotra bjuder på grillat. För säkerhets skull har Charlotta både en gasol- och en kolgrill.

Charlotta och hennes stora familj bor i ett trevligt radhus på Ekerö, en ö i Mälaren några mil från Stockholm. Just den här dagen ska pappa Arwind lägga i båten. Men först får han hjälpa till med förberedelserna inför kvällens grillstund.
– Grilla är ett opretentiöst sätt att bjuda på middag, tycker Charlotta. Kraven på värden eller värdinnan blir inte så stora – och så blir det så gott! Här bjuder jag på något för alla – gästerna får välja, kanske någon vill ha bara svamp och grönsaker, köttfantasten får smarriga lammracks. Men en grillmiddag behöver inte nödvändigtvis innehålla kött tycker jag, det finns så mycket annat gott.

Hur ska vi grilla, det finns två falanger här: kolgrill eller gasol. Arwind föredrar kol och tändvätska medan Charlotta sjunger den bekväma gasolgrillens lov.
– Det är krångligare med en kolgrill, säger Charlotta. Vi kvinnor vill gärna att hushållet ska kunna skötas enkelt och praktiskt och därför föredrar jag gasolen. Om fler kvinnor insåg hur lätt det är att grilla skulle mansdominansen vid grillen brytas!
– Det är faktiskt roligare med tändvätska och grillkol, kontrar Arwind och vänder några portabellasvampar.

Hemma hos Charlotta används grillarna flitigt, här bryr man sig inte om årstiderna, grillat smakar alltid lika gott.
– Vi har grillarna nära till hands ute på altanen. Allt blir gott, till och med en vanlig ostmacka blir smarrig när den grillats. Det är en grej i sig att äta utomhus, säger Charlotta. Det ska vara många tillbehör med olika smak, det är gott och man slipper tänka på att ha potatis eller ris till.
– Tacksammast att grilla är kanske fisk i folie, då slipper man också att bitar trillar ner i grillkolen. Roligast är att grilla på vintern!

Gör kokbok om efterrätter

Namn: Charlotta Malhotra.
Yrke: Matredaktör och författare.
Bor: Radhus på Ekerö utanför Stockholm.
Familj: Maken Arwind, barnen Alex, Molly, Eliott och Miles.
Aktuell: Gör efterrättsboken ”Efterlängtade efterrätter” tillsammans med Wolfgang Kleinschmidt.
Bästa grilltipset: Använd en purjolök som du fransat i botten som pensel, sen grillar du purjon och äter upp den! Kan det blir mer ekologiskt?

NUVARANDE Charlotta kan göra det goda enkelt
NÄSTA Festbuffé från Toscana