Det kan vara svårt att hitta drycker som passar både till salt skinka och syrlig sill. Grythyttans Carl Jan Granqvist och kocken Monika Ahlberg tipsar om sina favoritdrycker till julmaten.

Julmiddagen ska helst pågå mellan klockan 12 och klockan 18, om man frågar Carl Jan Granqvist, vinimportör och gästgivare på Grythyttan. De olika rätterna kräver enligt honom olika drycker.

– Till dopp i grytan, småvarmt och sill ska det vara öl och snaps, till exempel Drottning Kristinas tårar. Till varmrätten som är julhare dricker vi Fournas Bernadotte, en röd bordeaux, säger han.

 

För Carl Jan Granqvist rundas middagen av med katrinplommonsufflé och lättvispad grädde, och till detta passar portvin bäst. Till lutfisken och gröten lite senare dricker han mumma.

 

Kocken Monika Ahlberg tycker att ett lättare rödvin som La Vignée passar bäst till maten, och så Rånäs brännvin till sillen. Men själv är hon inte så förtjust i snaps utan dricker hellre champagne till julmaten.

 

– Jag kan dricka champagne till allt! Den ska vara torr och krispig med många små bubblor, säger Monika, som föredrar Pierre Peters eller Pol Roger.