Celiaki förstör tarmen

Många går runt med obehandlad celiaki helt i onödan. Ett tillstånd som kan vara farligt både för hälsan. - Obehandlad celiaki kan leda till att man går in i väggen, säger dietisten Louise Malmberg.

I Sverige tror man att cirka 1 procent av befolkningen kan ha celiaki i dag, men att många går runt med allvarliga besvär helt obehandlade. De har ont i magen eller andra besvär med magen, men får inte rätt diagnos. Det kan förvärra symptomen.
– En obehandlad celiaki kan leda till att man går in i väggen, en del blir väldigt, väldigt dåliga innan de får rätt hjälp, säger dietisten och celiakiexperten Louise Malmberg på Dietistbyrån.
Många läkare har inte tänkt på förklaringen celiaki när en patient klagar på trötthet, att magen spökar, ont, förstoppning eller diarré.
– Men i dag är läkarna ganska duktiga på att förstå att det kan vara glutenintolerans, säger Louise. Den allt bättre diagnosticeringen har också lett till att man fått upp ögonen för hur utbrett problemet verkligen är. Och i dag kan man också utföra ett enkelt test hemma för att se om man är drabbad.

Finns självtest nu

Testet har börjat säljas på Apoteket i början av året och ska fungera som en självhjälp om man har besvär med magen.
– Om testet ger ett positivt resultat, att du är glutenintolerant, måste du ta det vidare till din läkare på vårdcentralen, säger Ann Berglund kategorichef på Apoteket.
– Om testet visar negativt, så kan du ändå behöva gå till din läkare för att undersöka dina magproblem, säger hon. Symptomen för celiaki behöver inte betyda att man faktiskt har det utan det kan vara ett annat magproblem, som inte heller bör vara obehandlat.
För en person som får celiaki, eller får reda på att den har celiaki kan det vara ett hårt slag att få.
– Speciellt om du inte hört talats om det förut. En del går helt i däck, berättar Louise Malmberg.

Måste fixa egna alternativ

Livet med celiaki blir mer besvärligt än innan.
– Så fort du går ut och ska äta måste du först se till att det finns alternativ för dig, svåraste måltiderna är frukost och mellis, allt med bröd, säger hon.
– Många tar med eget när de ska bort.
Några som tagit tag i behovet hos glutenintoleranta är Karin Johnsson och Carin Tensta. De driver Blomgrens bageri med endast glutenfria bakverk och bröd i Göteborg.
– Fler och fler kommer hit och de är i olika åldrar, berättar Karin över telefonen. På Blomgrens bakar man med två olika slags mjöl, det ena med en mjölmix som har kvar vetestärkelsen och ett som är naturligt fritt från gluten, med ris och majsmjöl.
– Men det är inte lika gott, säger Karin.
Skillnaden är att majs- och rismjöl inte kan bli lika fluffigt som vetemjölet kan. Karin berättar att många kommer efter att de själva först försökt baka glutenfritt bröd hemma.
– Men det är knöligt. Vi har tränat på det och man lär sig till slut.

Glutenintolerant

  • Celiaki är att vara glutenintolerant.
  • Gluten är proteiner i de tre sädeslagen vete, korn och råg.
  • När man är glutenintolerant tål inte tarmen gluten utan slemhinnorna förstörs och det påverkar kroppens förmåga att ta till sig näringsämnen, vitaminer och mineraler.
  • När man slutar äta gluten kan tarmen läka. Men så fort man får i sig gluten förstörs den igen, så det är en livshållning.
NUVARANDE Celiaki förstör tarmen
NÄSTA Lätt som en plätt!