Carola vill förändra för barnen i skolan

Carola Magnusson är mattanten i framkant. Hon vill visa att det går utmärkt att låta skolköket laga ekologisk mat, för samma summa pengar. - Den smakar bara som förr, säger Carola Magnusson som nu skrivit en egen kokbok.

Tre av fem svenskar anser att barnen i skolan börfå ekologisk mat på tallriken. Men en sådan lyx är ännu få förunnat. Någon som har arbetat för ekologisk mat i skolköken under flera år är Carola Magnusson.
– När jag började ändra maten i skolan kom barnen fram till mig och ville prata om maten, de sa saker som: Varför är det bara så  bra när du lagar maten?, säger Carola Magnusson som började laga mat på sin sons skola och lagade då med ekologiska råvaror och gjorde maten från grunden.
– Det är samma mat men utan tillsatser, säger Carola som berättat att när hon väl upptäckt smakskillnaden med ekologisk mat går det inte att gå tillbaka.

Barnen har rätt till bättre mat

I sin nya kokbok ”Carolas Eko” (förlaget Langenskiölds) skriver hon att det är en mänsklig rättighet att få äta mat fri från syntetiska smak- och färgämnen.
– I min bok vänder jag mig till barnfamiljerna. Jag tror att många unga föräldrar idag inte vet att det går att ge sina barn den här maten. Tillverkare av barnmat vill ju ge småbarnsföräldrar det budskapet att färdig mat är bäst för deras barn.
– Små barn idag tas ifrån rättigheten att göra egen hemlagad mat, säger Carola Magnusson, som i grunden är ekonom men som i samband med Agenda 21 arbetet på 90-talet tog tillfället i akt att skriva en handlingsplan för hur kommuner kunde servera mer ekologisk mat på skolorna. Men för att kommunerna ska ändra sig krävs det mer påtryckningar, från föräldrar och barn.
– Det går att laga ekologisk mat för samma summa pengar, det har jag visat med min handlingsplan.
I höst ska hon visa hur i Bert Karlssons program ”Matakuten” på 4:an.