Camilla Sparring stod inte ut med att se de äldre serveras så dålig mat. Hon startade ett uppror.

Camilla Sparring drog för över ett år sedan igång "Matupproret" där målet är att kunna erbjuda våra äldre bra och kvalitativ mat.
  – Jag jobbade på hemtjänsten i Dalarna och kunde med egna ögon se hur de gamla gömde undan mat och åt inte upp. Jag kunde förstå varför efter att jag provat, säger Camilla till chefredaktör Katrin Alström på Stockholmsmässan.
 – Maten de får är tillagad efter den så kallade cock and chill-metoden, det är storkök som lagar till mat och kyler snabbt ner den. När sedan de gamla får den hemma på sitt bord måste den värmas upp till minst 60-70 grader för att de inte ska bli sjuka av maten. Och de får ofta portioner för flera veckor i stöten som de måste hålla reda på i kylen. Det kan bli mycket för en äldre, speciellt om man är lite dement.
 – De äldre känner att det är den nya ättestupan, säger Camilla som redan fått över 30 000 namnunderskrifter på Matupproret.
 – Men det räcker inte. Målet är att få 100 000 namnunderskrifter. 
Syftet är sedan att få politiker och att förstå att det går att göra god, näringsfylld mat som inte kostar för mycket.
 – Det är som att de inte sätter samman hälsa och mat, säger Camilla som vill få bort uppvärmingsköken och istället få in tillagningskök i skolor, äldreboenden och sjukhus.
 – Hellre än extra frys i hallen än en tillsats i magen, brukar jag säga.

 

Skriv under du med

Vill du också protestera mot maten på skolor, äldreboenden och sjukhus? Skriv under här!

www.camillasmatuppror.se

NUVARANDE Camilla startade ett matuppror
NÄSTA Paj är festens bästa rätt