Äpple och päron ger grunden till den normandiska drycken calvados. Normandisk? Ja, från Normandie i Frankrike alltså. En klassisk avec som dricks på fler ställen än i Frankrike. Och som blandas i drinkar.

En calva, tack! Du har hört det i baren eller på restaurangen, det var till och med trendigt för några år sedan, och det betyder så klart att man vill dricka en calvados. Och vill man dricka calvados så vill man dricka franskt och till och med normandiskt, spritsorten produceras nämligen i Normandie i nordvästra Frankrike.

I Normandie är det svårt att odla vindruvor och därför har äppel- och päroncider blivit den stora lokala drycken. Dessa frukter är även grunden för calvados, drycken är i själva verket själva destillatet av cidern.

Ursprungsskyddad dryck

Calvados är ursprungsskyddat enligt lag och det innebär att man bara får använda namnet calvados om det som produceras i regionen Calvados. Man delar dessutom in ursprungsbeteckningen i tre geografiska distrikt: Calvados, Pays d’Auge och Domfrontais.

Hur du dricker det? Ja, framförallt som avec efter middagen men du kan så klart även blanda drinkar på det. Men du får acceptera att vissa tycker att du hädar….

Goda drinkar med calvados

Recept från alltommat.se

Varm äppelmust med calvados

Teddybear