Mischa Billing ser en druva förvandlas. Från ankunge till svan.


Cabernet franc
är en druva som alltid stått i cabernet sauvignons skugga. Mest känd är den som komplementdruva i Bordeaux. Bara i Loiredalen får cabernet franc spela huvudrollen. Och där ger den viner som länger varit marginaliserade i form av Chinon, Bourgeuil och Saumur-Champigny.

Nu pågår en omprövning av druvan. Det den saknar i kraft kompenserar den lätt genom sin stora parfymrikedom och förmåga att åldras med behag. I Chile och Sydafrika står den för några av de mest intressanta vinerna som länderna producerar. Med på marschen mot framtiden finns flera vinerier, till exempel Warwick, Eikendal, Avondale och Ingwe.

I Toscana, på Tenuta di Bisermo, jobbar svenska Helena Lindberg på ett framtida prestigevin med druvan som huvudkomponent. Det krävs inte mycket kunskap för att inse att klassiska Cheval Blanc är en av förlagorna. Samtidigt får vinodlare i Kanada, Kalifornien och Italien upp ögonen för druvans kvaliteter. I takt med med den internationella trenden blir också vinerna från Loire allt mer tuggiga och djupa. Räkna med att cabernet franc stiger fram ur skuggan i framtiden.

Länkar

NUVARANDE Cabernet franc – den fula ankungen
NÄSTA Nu lanseras ett svenskt delikatesskafferi