Bönor – nyttiga och goda recept med färska bönor

Bönor har länge varit något man tar till för att fylla magen när plånboken är tom. Men i takt med att vi letar proteinalternativ till kött har bönorna seglat upp som ett attraktivt alternativ med större variationsrikedom än man kanske först kan tro.

Bönor kan varieras i det oändliga från att värma dem och äta med en klick smör, till att låta dem ingå i soppor, grytor, röror, bönbiffar eller i form av mjöl i bakverk.

Frysa bönor
Alla bönor går utmärkt att frysa in. Förväll dem 2–3 min i  vatten. Låt rinna av. Lägg ut dem på en bricka och ställ i frysen. Ta ut dem när de är genomfrysta och packa i plastpåse så klumpar de inte ihop sig.

Bönor – så bra är det för hälsan

När vi går över till att äta mer baljväxter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt och cancer. Detta enligt Livsmedelverket. Bönor innehåller många nyttigheter som protein, fibrer och vitaminer och har jämförelsevis låg miljöpåverkan, särskilt om de ersätter kött på tallriken.

 

Recept med färska bönor

Säsongens bönor är allsidiga köksfavoriter som gör gott i många typer av rätter. Prova till exempel i sallad, pasta eller med mynta till en bruschetta.

Blandad bönsallad med söta plommon, fetaost och valnötter

Recept på blandad bönsallad med söta plommon, fetaost och valnötter.

Bönor niçoise, krämigt ägg, kapris- och sardellsmör

Recept på bönor niçoise, krämigt ägg, kapris- och sardellsmör.

Bondbönsbruschetta med mynta

Recept på bondbönsbruschetta med mynta.

Krämig ärt- och bönpasta med citron och parmesan

Krämig ärt- och bönpasta med citron och parmesan