Blodiga bröd är konst i Bangkok

BANGKOK. Ett avhugget huvud grinar illa inne i en påse. Blodet droppar från pannan. Det skulle kunna vara en skräckscen – men när bagaren och konstnären Kittiwat Unarrom knådar sin deg blir det helt andra bullar. - Jag vill chocka besökaren, förklarar han om sina makabert kroppsformade bröd.

Avslitna och blodiga kroppsdelar möter besökaren på Kittiwat Unarroms galleri i centrala Bangkok. Här pågår hans utställning ”Body and the Dead”, eller ”Kroppen och Döden”
    Kittiwat Unarrom, 31, är bagarsonen från Thailand som tog familjens bagartradition in på konstens område.
–  När människor ser mitt bröd vill de absolut inte äta det, men om de smakar märker de att det smakar som vilket bröd som helst, säger han.

Vanligt recept bakom bröden

Brödet bakas med vanligt recept. Mjöl, salt och vatten och jäst är huvudingredienser. Sen tillkommer lite jordgubbsylt för blodet, och lite choklad för att få den rätta förruttnelseeffekten.
    En svårighet är att få rätt proportioner på kroppsdelarna. Jästen ställer till problem.
– Jag får göra huvudena något mindre i bakformen. Sen jäser de till korrekt storlek, förklarar han.
     För armar, händer och andra tunnare kroppsdelar ska temperaturen vara 200 grader, men för huvud och bröstkorg ska den sänkas till 150 grader, upplyser han.
    Hans bakkonst är också en protest – mot ingen mindre än mästaren Michelangelo.
   – Han sa en gång att ’jag är i alla fall inte bagare’, säger  Kittiwat Unarroms och förklarar att han själv vill visa att bakning också kan  vara konst – och något att ta på dödligt allvar.